Снимка: архив, Reuters
fallback

Символът на комунизма – източногерманския трабант, грабна вниманието в един от центровете на капитализма – Вашингтон.

Точно 58 години след производството на първият трабант в Източна Германия, американски колекционери се събраха в столицата Вашингтон, за да отбележат годишнината. Десетки автомобили бяха подредени пред Международния музей на шпионите.

Шумен и изработен от евтина пластмаса – трабантът е смятан за една от най-лошите и най-бавните коли, произвеждани някога. Въпреки това автомобилът има множество почитатели по цял свят.

Въпреки това сега колата, наричана галено "Траби", у мнозина поражда носталгия, тъй като символизира краха на комунизма. За американските колекционери като Майк Анън от Балтимор трабантът е екзотична антика с историческа стойност, съобщава bTV.

След падането на Берлинската стена през 1989 г. Анън гледал по телевизията как цели колони от трабанти влизат свободно в Западна Германия. "Трябва да имам един такъв", зарекъл се тогава колекционерът.

Сега той притежава 20 и се хвали, че "картонените" му съкровища привлича тълпи от любопитни навсякъде, където се появят. Така стана и този път. Посетителите на парада не пропуснаха възможността да направят по едно кръгче с нестандартното возило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 8 години

Трабантът бил една от най-лошите коли, произвеждани някога? Хехе, как няма да се смята за "лоша", та това е най-големият кошмар за капиталистическия производител на коли: евтин, издръжлив, не се нуждае от поддръжка и всеки сам може да си го поправя, все лоши качества на един автомобил. Когато Трабантът е излязъл на бял свят, БМВ например са правили мотокаляски с двигател от косачка, струващи двойно повече. А пък точно американците да ми обясняват една кола колко много била замърсявала..

11

Анонимен

преди 8 години

Добро си е Трабито ама не е за всеки. То е направено да служи на вас не вие да слугувате на него

10

Анонимен

преди 8 години

"Трабант" е име, а не е съществително, редакторе! Пише се с главна буква."..изработен от евтина пластмаса" - нито е пластмаса, нито е евтина, материалът се нарича дуропласт и до ден днешен се използва. Ама така е като се преписва и превежда чужда статия.

fallback