Снимка: Булфото, архив

Всяка година телевизия Планета празнува в столицата рождения си ден с най-големите звезди на "Пайнер". Тази обаче е по-специална, поне в социалните мрежи. Обявеният за 1 декември в зала "Арена Армеец" концерт предизвика истинска буря във Facebook. Страницата за събитието бе "задръстена" с анкети и подигравки.

Най-често са споменавани краката на Фики. Има ли ги, няма ли ги, как ще излезе на сцената, ще помага ли баща му Тони Стораро и т.н. Всъщност крайниците на Фики отдавна са в полезрението на противниците на чалгата.

Какво ще се яде в залата също е тема на обсъждане, като сред вариантите са пръжки с лук или брус сланина.

Самотните тролове пък се интересуват дали сред публиката ще има мацки с екстеншъни, други пък се тресат дали в залата публиката ще бъде подгрявана от Теди Джорджо с познатото: "Ръцете, движим, сега..."

Голяма част от "хейтърите" задават въпроси от сорта дали ще има ракия, Волен Сидеров ще бъде ли там, създават се и страници от сорта "Те нямат място тук. Да запазим Арена неопетнена". Лошото е, че такива страници бързо събират последователи, а след някой и друг месец започват да ни предлагат чорапи и парцалки на някакви неизвестни търговци. Поне практиката е такава.

Повечето постове пък завършват с "Za edin preatel pitam", което се превърна във Facebook фолклор, заради един от едноимените профили.

Странно е, че сред атакуващите чалгата са и хора, които в малките часове често са из фолк клубовете, мятат салфетки и щракат с пръсти. Но пък в социалните мрежи имаме право да бъдем най-големите противници, важното е да се включим във всеобщата веселба.

Всъщност от "Пайнер" трябва да потриват доволно ръце, защото такава реклама не успя да постигне нито един политик по време на предизборната кампания, въпреки че се наливат стотици хиляди левове. Ясно е, че който иска да си слуша Преслава и Галена ще бъде в залата. Ще отидат сигурно и някаква част от "хейтърите", защото извън социалните мрежи дерат гърла на "Водка с утеха". Може пък някой от истинските противници на чалгата също да си купи билет от чисто любопитство. Което си е бонус за организаторите.

Всичко щеше да бъде яко и забавно, ако в тази насочена атака не се бяха включили и "националисти" с шарените долнища с призиви за смърт.

Хора, това е музика. Като не ви харесва не я слушайте, игнорирайте я, критикувайте я, но тази омраза идва в повече. И без това сме озверели по различни причини, няма нужда да се разделяме и на чалгари и нечалгари. И на концерти ли трябва да стане като на футболните мачове, където полицията е повече от феновете?

Наясно съм, че Facebook активистите са силни само в мрежата. В противен случай преди ден щеше да има повече от 20 души при постъпването на Мая Манолова за омбудсман. Заявка да отидат бяха направили 10 000. Сега ще е същото, просто някои профили ще посъберат повече последователи, което си е удар. 

Шампанско трябва да гърми и откъм Димитровград, защото подобна безплатна реклама не е имало досега, бъдете сигурни и че националните телевизии ще се включат по темата.

А ти ще отидеш ли на концерта? Za edin preatel pitam...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase