Хелън Абдулла. Снимка: архив Reuters
fallback

Исках да направя нещо, което да изпрати послание от Кюрдистан към цялата планета. Аз бях тук, когато всичко се взриви и видях с очите си колко страшни неща се случват тук. Хората трябва да разберат как „Ислямска държава” напада всеки ден невинни хора. Това е моята цел – тази истина да стигне до всички, да изкрещя на света, че трябва да се обединим. Това разказва Хелън Абдулла, известна като кюрдската Шакира, в интервю пред bTV

Хелън се намира в епицентъра на битката срещу ислямистите, които са сред основните причини за бежанската драма, която застига Европа. Причината е клипът ѝ „Революция”, заснет по време на истински бойни действия. Песен, която се превърна в световна сензация.

 Заради нея тя е една от най-търсените жени от "Ислямска държава” – за главата на иракската певица има обявена награда от 100 хиляди долара.

Всички, независимо от държавата или религията. Ние трябва да се борим заедно срещу „Ислямска държава”, защото те не са врагове само на кюрдите, а на целия свят. Затова отидох на бойното поле, за да е реалистично, да покажа войната, битката, разказва тя.

"В този клип всичко е истинско - хората, те са истински жертви на „Ислямска държава”. Войниците, танковете, оръжията и куршумите – всичко е реално. Това е моето послание от бойното поле."

Видеото е снимано на два километра и половина от завладяното от „Ислямска държава” - в едно малко село Хазир. Снимките отнемат цели три месеца.

"Всеки път, когато се появявахме, бяхме тежко обстрелвани. Наложи ни се многократно да отменяме снимките и просто да бягаме. Слава Богу, нищо не ни се случи. Повтаряхме всеки дубъл, защото куршумите бяха прекалено близо до нас и застрашаваха живота на всички", казва още Хелън.

Самата тя заедно с близките си е бежанка. Родена е в Иран през 1988 г. По време на войната в Залива, семейството ѝ, заедно с още хиляди хора бяга в Турция, където следват месеци на ежедневие без дом и дори просия.

Приети са от Финландия, където Хелън започва да посещава курсове по пеене, пиано и актьорско майсторство. През зимата на 2013 г. записва сингъла „Рискувай всичко”, който за броени седмици оглавява всички класации във Финландия.

През 2015 г. заминава за Ирак, където се влива директно в редиците на кюрдските сили „Пешмерга”, докато те водят битка с „Ислямска държава”. На един от кадрите тя изписва с червилото си „Атака” върху снаряд и го изстрелва срещу ислямистите

След клипа „Революция” следват заплахи към семейството и включване в списък с „врагове на Халифата”, които трябва да бъдат ликвидирани. Това обаче не я спира да пее и вдъхновява своята армия, което превръща нейната история в световна новина.

"Искам хората да разберат, че дори и техните лидери в Европа да помогнат на всеки един от бежанците, това не е решение на проблема. Проблемът е тук! И ще дойдат двойно повече хора, ако ние не се обединим и не поведем истинска битка срещу Ислямска държава. Хайде да ги спрем тук! Защото тук се бием с тях", убедена е певицата.

Нейното послание към българите е: "Обединете се с нас и разберете, че в тази борба ние сме заедно. Ако ние паднем, всички ще се срутят. Трябва да се съюзим и да се борим срещу терористите. Ако не го направим, утре те ще са при вас, защото не сме успели да ги спрем."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Здрасти

преди 8 години

Пясъчните хора затова си държат жените зачулени и на каишка. Щото като ги пуснат глей кво става - снаряди с червило почват да мяткат. Луда работа.

29

Анонимен

преди 8 години

До opppти като си толкоз красив, сигурно и едни яйца не можеш да опържиш, какво остава да отидеш на бойно поле.

28

Анонимен

преди 8 години

То понякога се спекулира много с евреите. Путин бил Шаломов пък другия Медведев не си спомням пак някакво еврейско име. Страшно много теории на конспирациите но във всяка лъжа има и малко истина. Лидерът на националистите в Турция Бахчели пък го изкарват арменец. Барак Хюсеин Обама пък бил крипто - ислямист. Волен Сидеров го показват с фес.

fallback