Снимка: архив, БулФото
fallback

400 малки фотоволтаични централи, построени с помощта на европейско финансиране, са изправени пред фалит заради промените в Закона за енергетиката, приети в края на миналия месец, съобщи БНТ.

Според представителите на сектора с поправките се намалява цената на произвежданата от тях енергия с близо 80%. 

След промените на производителите на енергия от възобновяеми източници, които получават европейско финансиране, ще спре да се плаща по преференциална цена, каквато до момента са ползвали. Така вместо 55-60 стотинки на киловатчас произведена енергия те ще получават по 10-15 стотинки.

От Българската фотоволтаична асоциация заявиха, че ако промените не бъдат отменени, ще търсят подкрепа от европейските институции.

„За нас ще бъде икономически по-оправдано да спрем да работим, защото няма да можем да изплащаме разходите, които имаме, и очакваме от октомври голяма част от зелените централи в България да спрат да работят”, коментира Меглена Русинова, председател на Българската асоциация на фотоволтаиците.

"Приходите през август са ми варирали винаги между 7-8 000 лева, сега очаквам приходи с новото решение – 700 лева. Осигуровките ми са 300-400, 200 – за счетоводител, за поддръжка, застраховки, оперативни разходи, няма да стигнат парите… да не говорим за погасяване на кредита”, казва Петър Лазаров, собственик на фотоволтаична централа в Чепеларе.

От Българската асоциация на фотоволтаиците алармират, че пагубно за сектора е и решението да бъдат ограничени часовете, за които произведената зелена енергия се изкупува на преференциална цена.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Денчев

преди 8 години

Като гледам всички умници сте анонимници и такива ще си останете.Само злоба има във вашите думи но това е български патент.За ваше сведение 7-8000 лв се взимат един или максимум два месеца и то много зависи колко KWh e централата.Има кредити ,подръжки ,данъци .Второ ,европейското финансиране не е за цялата инвестиция а за част от нея.Трето ,това са малки централи които са нищожен процент от проблема в енергетиката на нормални предприемчиви българи, които държавата излъга да инвестират .

53

ХХХ

преди 8 години

Тази госпожа, явно вече е забравила да смята??? Да и помогнем: 13500 кв.ч х 0,60 лв. = 8100 лв., Досега (300-400 лв. осигуровки, 200лв. счетоводител , още 1000 лв. разход). Отава 6600 лв. ДАЛАВЕРКА!!! Сега : 13500 кв.ч х 0,15лв. = 2025 лв. - 1500 лв. (Разход). Остава 525 лв. Една добра печалба !!! Не е нормално с една малка централка и "ВУЙЧО" депотат да станат милионери цели миропомазани фамилии....Както учат НЕК да оптимизира разходи, така и те ще го правят, ще започнат и втора работа ........

52

Анонимен

преди 8 години

Бъдещето принадлежи на зелената енергия. В България обаче тя се опорочи!

fallback