Снимка: bgonair.bg

Председателят на Комисията по земеделие Румен Христов оцени реакцията на Българската агенция за безопасност на храните при появата на антракс като добра и каза, че ситуацията е била овладяна навреме. Той коментира в ефира на България он ер, че не се замислят промени в структурата на агенцията, но трябва да се помисли за нейния бюджет.

"Непрестанно се прехвърлят нови функции на БАБХ, а бюджетът очевидно е недостатъчен", обясни той.

Христов коментира, че заради желанието да се съкращават служители в администрацията, е имало много съкращения и в БАБХ. "Но трябва да се помисли дали трябва да има още съкращения, тъй като тези специлиасти са важни. Трябва да се оценява дейността им", призова той.

Христов коментира и проблемите пред земеделците и животновъдите и държавното финансиране.

"Държавната помощ никога не е достатъчна за отрасъл земеделие, но фокусът ще бъде животновъдството, зеленчукопроизводството и овощарството, защото това са отраслите, които изостават", каза той.

По думите му нашите фермери губят от евросанкциите срещу Русия.

"Млякото е с най-ниските изкупни цени за последните 5 години. Това са косвени загуби. От една страна невъзможността да реализираме продукцията си в Русия, от друга страна - влизането на друга нереализирана стока в Русия от другите европейски страни в България, което подбива цената на млякото", обясни той.

За новите изисквания към производителите за нивомери и ведомствените бензиностанции Румен Христов коментира, че има поле за разговори и обсъждания. "Предстои среща с Горанов, мен и представителите на бранша за уточняване какво се случва в сектора", каза той.

По думите му 2015 г. ще бъде добра за есенниците, но има опасност за пролетните култури заради засушаванията.

"Има рекордни добиви в части на страната, но картината е шарена. Моето по-голямо опасение е по отношение на така наречените пролетници - слънчоглед и царевица. Тези засушавания ще окажат влияние върху добива им и върху цената", обясни експертът.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase