Снимка: Bulgaria ON AIR

Трябва да се прави ясно разграничение какво е партия и какво парламентарна група. Както виждаме -  все още се поддържа сплотеност на парламентарните групи. Това тепърва ще го видим. Никой все още не е казал и какъв е резултатът от заседанието на "Величие", те все пак са се опитали да вземат групово решение. Там има единици, които се разграничават. Това каза политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "България сутрин".

“Докато при "Величие" думата "партия" е доста условна, там може да говорим за парламентарна група. Засега "Има такъв народ" се държат по-стабилно, но когато става въпрос за ПП-ДБ, там има различни визии за това накъде трябва да върви. Виждате Радан Кънев, който казва, че трябва да се тръгне в съвсем различна посока", добави проф. Коларова.

Коларова е на мнение, че в  ДПС не може да се твърди, че "нещо доминира отгоре". При тях партийните процеси в момента са най-интересни. В партията е имало достатъчно трусове и разцепления през годините. Днешните събития обаче поставят под въпрос авторитета на почетния председател Ахмед Доган.

“Очевидно е, че има конфликт между двамата, ако се позовем на думите на Аталай от тази сутрин и изказването на Пеевски, че Доган е посъветвал депутатите на ДПС да не гласуват за проектокабинета "Желязков". Докато Пеевски заявява, че ще има такава подкрепа", коментира политологът доц. Милен Любенов.

"От днешния ден ще зависи как ще се развият процесите в партията. ДПС има много ясна идентичност, която е изградена на базата на определени ценности, които стоят в основата на това обединение. Пеевски остава едно външно тяло за партията, не мисля, че той би спечелил тази война, ако се говори за конфликт между него и Доган. Има два сценария - или партията да се разцепи, или Пеевски да бъде изключен от партията", подчерта доц. Любенов за Bulgaria ON AIR.

Доц. Любенов не изрази надежда, че днес ще се гласува правителство. Той коментира трусовете в ДПС и това, че постепенно партията се е превърнала във "фирма".

"Аталай днес е достигнал до този извод, но той твърди. Пеевски е водещ фактор в ДПС повече от 10 години. Той беше създаден от тези хора, които сега част от тях се разграничават от него. ДПС имаше водеща роля за членството на България в НАТО и ЕС, но тя постепенно се превърна в бизнес формация. Ако тя успее да се изчисти, тогава ДПС ще има важно място в българския политически живот. Но виждаме, че партията има репутационен проблем", добави доц. Милен Любенов.

Коларова допълни, че ДПС е затворена партия. Доц. Любенов пък определи “Величие” като “партия-фантом”. Те са в парламента заради ниската избирателна активност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase