Снимка: Reuters, архив

Още преди да са започнали по същество преговорите за третата спасителна кредитна програма за Гърция, финансовите проблеми на страната постоянно растат. В сряда източници от Брюксел заявиха, че гръцките заемодатели изчисляват, че страната се нуждае от 100 милиарда евро, за да обслужва своите финансови ангажименти до 2018 г., предава DPA.

В понеделник държавните и правителствените ръководители на страните от еврозоната обозначиха финансовите нужди на 86 млрд. евро.

Преди седмица Атина поиска помощ от 50 млрд. евро, а преди две седмици тази сума бе 29 милиарда евро. Сега от новите оценки на финансистите става ясно, че дори цифрите, посочени на срещата на върха в края на седмицата, най-вероятно няма да са правилни.

Международният валутен фонд (МВФ) оправдава експлодиращите финансови потребности в своя анализ на дълга преди всичко с драматичните финансови и икономически последици от затварянето на банките преди две седмици. Всеки ден нови предприятия фалират, бизнесът изпитва сериозни трудности, туристите странят от страната. Същевременно фондът отново призова за облекчаване на дълга, за да се помогне на икономиката да се съвземе. Това облекчаване "ще отиде много по-далеч, отколкото Европа си представя".

Междувременно стана ясно, че в сряда някои членове на правителството са обмисляли да се ползват парите от резерва на гръцката централна банка, за да се платят пенсиите. Планът е бил обсъден във вътрешноправителствен кръг, разкри енергийният министър Панайотис Лафазанис. Мнозинството около премиера Алексис Ципрас е било против него. Сред привържениците очевидно е били бившият финансов министър Янис Варуфакис.

В ранните часове на четвъртък парламентът в Атина одобри новите законови текстове за реформи, които бяха предпоставка за начало на преговорите за новата спасителна програма на страната. 229 депутати дадоха гласа си за преминаването към "предварителни действия", изисквани от кредиторите във връзка с новия спасителен пакет. 64 гласуваха "против", а шестима гласуваха "въздържал се".

По време на дебатите пред парламента станаха кървави сблъсъци. Демонстранти, чийто брой се увеличаваше с всяка минута, мятаха запалителни бомби по сградата, а полицията им отвръщаше с палки и сълзотворен газ. Арестувани са над 40 протестиращи.

Още за гръцката криза четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase