Снимка: Reuters, архив

Президентът Владимир Путин удължи вчера ембаргото върху вноса на хранителни стоки от Запад, но това няма да притесни хората в Русия, пише "Комерсант".

Путин продължи руските контрасанкции срещу САЩ, страните от ЕС, Австралия, Канада и Норвегия. Мотивът според него бе да "гарантира сигурността на Руската федерация", пише изданието.

Така Москва отговаря според вестника на влязлото в сила решение на ЕС да продължи икономическите санкции срещу Русия до 31 януари 2016 г. Евросанкциите бяха наложени миналата година във връзка със събитията в Украйна и присъединяването на Крим към Руската федерация.

Руското решение "можеше да се очаква", заявява източник на всекидневника от структурите на ЕС. Според него, Брюксел не възприема руските санкции като удар срещу европейската икономика. В ЕС смятат, че от тях "са пострадали в по-голяма степен имиджът на Русия и средната класа в самата страна, за която бяха достъпни тези хранителни стоки", посочва "Комерсант".

Миналогодишното решение за контрасанкции не предизвика недоволство сред хората в Русия, съзрели в него ответна мярка, напомня Валерий Фьодоров, шеф на социологическия център ВЦИОМ. "Санкциите дават полза на страната ни", коментира Игор Лебедев от ръководството на руските либералдемократи, зам.-председател на Държавната дума.

Основният аргумент на Москва е, че с контрасанкциите подкрепя производителите в самата Русия. Подкрепата сред населението дава възможност властите да разширят списъка със санкционни стоки. Аграрният министър Александър Ткачов допусна пред телевизия "Росия 24", че може да бъде забранен и вносът на сладкарски изделия, рибни консерви и цветя от съответните страни.

Над 70 на сто от цветята в Русия са от внос, сочат данни на агенция "Инфолин-Аналитика". А шефът на руската служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор Сергей Данкверт бе споменал, че може да се забрани и вносът на шоколад, добавя "Комерсант".

"Слаб и нетраен възстановителен растеж" на икономиката в Русия през идните две години очаква кабинетът на Дмитрий Медведев, обсъждащ развитието на кризата, става ясно от интервю за същия вестник на икономическия министър Алексей Улюкаев. Той прогнозира задълбочаване на инвестиционния спад - не виждаме засега къде ще спре падането, докъде ще опрат нещата, цитира "Комерсант" думи на министъра.

Според Улюкаев, Русия вече се е адаптирала към санкционния режим, но продължаването му носи нови неясноти. През идните шест месеца "хората ще обмислят нещата - струва ли си да вземат сега решение за някой инвестиционен проект, щом след половин година всичко може пак да се промени?", обяснява той.

"Разчитаме все пак чрез новите проекти с Азия да балансираме едностранчивата си насоченост към Европа", добавя руският министър, споделяйки надежди за разширяване на търговията и взаимните инвестиции с Китай, Корея, Япония, Индия и Виетнам.

След проверки на произхода, качеството и безопасността на храните, продавани на руския пазар, санитарните власти в страната са бракували през 2014 г. 73 хиляди партиди с общ обем 1 949 772 килограма - почти с 60 на сто повече, отколкото през 2013 г., съобщава "Известия", като цитира доклад на ведомството. Експерти от бранша свързват нарасналия обем фалшифицирани храни с новите условия след въведеното ембарго върху вноса на хранителна продукция от ЕС и с високите цени на вносните суровини, допълва вестникът.

Руското ембарго навлиза в нов стадий - Москва смята да ликвидира вратичките, използвани от европейците, за да доставят незаконно храни в Русия, пише "Взгляд". Аграрният министър Александър Ткачов уверил, че Русия ще действа за разбиване на "черните схеми". Електронният вестник описва контрабандата на шунка по тайни пътечки - украински каруцар например се опитал да прекара в Русия 450 кила сланина.

Използвайки легални уловки, европейски производители наводнили рафтовете на магазините в Русия с швейцарски, холандски, френски и други европейски сирена, вносители пък маскирали чуждестранните стоки, за да не ги видят митничарите, или пък им слагали етикети от неембаргова съседна Беларус. Понякога просто подправяли документите.

"Хората в Русия ще бъдат оставени без сирена и йогурт", ако се приемат предложенията на селскостопанското министерство. При внос на млечни продукти, несъдържащи лактоза, те ще трябва вече да се регистрират като лечебно-профилактични средства, предупреждава обаче "Утро".

"Московский комсомолец" предсказва като основна сензация в забранителния списък на Русия да бъдат включени сладките и полусладките европейски вина с добавка на гроздова мъст. Това са най-евтините вносни вина, които лесно можем да заменим с родно производство или доставки от други страни. Тогава винопроизводителите от ЕС ще загубят към 100 милиона евро - колкото е годишният внос на тези напитки в Русия, посочва руският вестник.

Колкото до евентуалното ембарго върху вносни сладкарски изделия, то може да лиши руските потребители само от луксозните сладкиши. Повечето сладкарски гиганти не внасят продукцията си, а я произвеждат в Русия, твърди "РБК дейли".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase