Снимка: Bulgaria On Air

Поскъпването на тока няма да намали дефицита в енергетиката, каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air бившият зам.-министър на енергетиката  в правителството на тройната коалиция Явор Куюмджиев.

Според бившия министър на енергетиката в първия кабинет на ГЕРБ Трайчо Трайков обаче решението за скока на цената на електроенергия е правилно, защото досега бизнесът е плащал два пъти повече от бита.

Намаляването на дефицитите в енергийния сектор ще стане само чрез понижаване на разходите в системата, убеден е Куюмджиев.

По думите му увеличение на цената с 30% би дало резултат, но това не е необходимо. Според него реформите в енергетиката трябва да бъдат насочени към съкращаване на най-големите разходи от американските централи и възобновяемите източници.

Той е на мнение, че очакваната по-висока цена на тока ще се отрази пагубно на малките и средни предприятия и ще има негативен ефект върху икономиката ни.

Трайков пък уточни, че е необходима дискусия за определяне на списъка с предприятия, които ще бъдат получат компенсации. Той е съгласен, че са нужни съкращения на разходите, но не очаква поскъпването на тока да се усети от населението.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase