Снимка: bgonair.bg

Енергийният сектор разполага с финансови резерви, които трябва да се използват, за да се покрият част от дефицитите. Това коментира в сутрешния блок на телевизия България Он Ер енергийният експерт Атанас Георгиев.

По думите му промените в ценообразуването трябва да започнат още от 1 юли и цената за битовите потребители трябва да се повиши. Недопустимо е бизнесът да плаща повече от бита, уточни експертът.

Според него е необходим задълбочен одит на всички разходи. Георгиев е на мнение, че енергийният системен оператор трябва да увеличи износа си, макар че в момента цените ни за експорт да доста по-високи в сравнение в другите държави от ЕС. Необходими са действия с дългосрочен ефект, а не краткосрочни решения на проблемите, категоричен е експертът.

Резервите в сектора са изчерпани и крайната цена на електроенергия не е съобразена с разходите на дружествата за производство и пренос, допълни бившият председател на ЕСО Валентин Колев. Според него финансовите ресурси за пренос на енергия са недостатъчни, което не позволява ремонти и инвестиции в преносната мрежа. Той подчерта необходимостта да се разширява капацитета за производство и износ на енергия.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase