Снимка: bgonair.bg

Синдикати и работодатели се обединиха около идея за въвеждане на обща методика, с която да се изчислява как да се увеличава минималната работна заплата за страната. Според синдикатите от КНСБ минималнaта работна заплата трябва да достигне 55% от средната. Увеличаването на трудовото възнаграждение обаче няма да стимулира квалификацията на служителите, а бизнесът ще се принуди да съкращава работници, смятат от Търговско промишлената палата.

Ние сме против увеличаването на минималната работна заплата, защото не е направена предварителна оценка на въздействието от това решение и не е съобразено с производителността на труда. Това посочи в сутрешния блок на телевизия България Он Ер председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Той уточни, че за периода 2010-2014 г. качеството на труда се е увеличило едва с 9%, а минималната и средната заплата са нараснали съответно с 42 и 24%. Според него предприемането на подобни действия от страната на управляващите трябва да бъде съобразено с очакваните резултати.

Повишаването на трудовите възнаграждения може да окаже негативен ефект върху работодателите и да ги насочи към сивата икономика, поясни Симеонов. Според него по-високите разходи за работни заплати ще доведе до намаляване на служителите или намаляване на работните им часове.

Чуйте целия разговор с Цветан Симеонов във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase