Снимка: Reuters
fallback

Ирландците гласуват днес на референдум за узаконяване на еднополовите бракове, предаде Франс прес.

Според различни допитвания до 78 процента от ирландците подкрепят идеята за промяна на конституцията в полза на легализиране на гейбраковете. Социолози обаче припомнят, че ирландските референдуми често пъти дават неочакван резултат.

Днес на референдума въпросът, по който ще се произнесат ирландците, е дали да бъде разрешен бракът между двама души без разлика в пола им. Резултатите от референдума се очаква да бъдат обявени в събота.

През февруари тази година в Словакия имаше референдум, на който бяха отхвърлени еднополовите бракове в страната. Резултатите обаче бяха обявени за невалидни заради слаба избирателна активност.

През 2013 г. хърватите отхвърлиха еднополовите бракове, но година след това парламентът се произнесе за граждански съюз за хомосексуалистите.

През 2012 г. на референдум в Словения бяха отхвърлени еднополовите бракове, но през март на настоящата година парламентът ги одобри.

В Европа еднополовите бракове са легализирани в Холандия /2001 г./, Белгия /2003 г./, Испания /2005 г./ , Норвегия /2009 г./, Швеция /2010 г./, Португалия /2010 г./, Исландия /2010 г./, Дания /2012 г./, Франция /2013 г./, Англия, Уелс и Шотландия /2014 г./, Люксембург /2015 г./

В Словения законът за легализиране на еднополовите бракове все още не е обнародван, а Финландия прие такъв закон през 2014 г., но той се очаква да влезе в сила през 2017 г.

В САЩ 37 щата признават еднополовите бракове, плюс федералната столица Вашингтон. 13 щата ги забраняват. Върховният съд през юни 2013 г. анулира федералната дефиниция за брака като съюз между мъж и жена и до края на юни ще се произнесе дали еднополовите браковете да бъдат разрешени в цялата страна. Канада също легализира еднополовите бракове.

В Латинска Америка те са узаконени от Аржентина, Уругвай и в столицата на Мексико. Бразилия също де факто ги разрешава след решение на Върховния съд от 2011 г., гарантиращо на хомосексуалните двойки същите права като на хетеросексуалните двойки.

Нова Зеландия и Южна Африка са първите страни в регионите си, които също са узаконили гей браковете.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

не гей

преди 8 години

Свикнал съм да се прегръщам и ръкувам с приятелите си ( мъже ) най сърдечно по навик но вече спрях да го правя. Страх ме е да не ме помислят за обратен.

30

Една след друга,

преди 8 години

една след друга, различни нации сами си нанасят съкрушителен удар, чийто резултат ще бъде налице след години - ТОТАЛНО ОБЪРКВАНЕ НА КРИТЕРИИТЕ, ВЪРХУ КОИТО Е ИЗГРАДЕНА ЕВРОПЕЙСКТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ.Някой вече си е направил сметката какво ще спечели от това.И не ме оборвайте с доводи, че някои неевропейски държави наказват хомосексуализма със смърт - наказват го официално, но практически там това се практикува масово. В Европа обаче не беше така, поне докато тя си беше на европейците!

29

Анонимен

преди 8 години

До до ЖарменЩе се лекуват, ако решенията се вземат от хетеросексуални.Ако надделеят другите?

fallback