Снимка: Dnes.bg

Миналата седмица показахме в "Експериментът в Dnes.bg" велоалея на столичния булевард "Братя Бъкстон". По-скоро тя приличаше на лунен пейзаж, а движението с колело е почти невъзможно. Допълнително затруднение създават и неравните шахти, което прави алеята неизползваема.

Нашите партньори от телевизия България Он Ер потърсиха и отговорът на институциите.

"Велоалеята ще бъде ремонтирана до две седмици", заяви в сутрешния блок на телевизията експертът от Столичната община Кристиян Димитров. По думите му настилката по трасето се руши, но участъкът все още е в гаранция.

Още по темата

Според Димитров велоалеята се руши заради неправилно поставена настилка. Спортното трасе е изградено преди 3 години и е струвало 70 000 лв.

От Общината обясниха, че е използвана съвсем нова технология. Тя е прилагана успешно в много други европейски градове, но за съжаление в София резултатът е плачевен.

"Сега това, което се наблюдава е навсякъде, където има входове и изходи към гаражи, това покритие е паднало. Т.е има някакъв проблем, може би трябва да се положи допълнителен слой полимерен бетон. Това ще го кажат вече специалистите по тази технология. Ние ще ги следим да ремонтират всички дефекти и ще ги ремонтират толкова пъти, колкото трябва за тяхна сметка", категоричен бе Кристиян Димитров.

Фирмата, изградила велоалеята дава 5-годишна гаранция и вече няколко пъти й се е налагало да отстранява дефектите, които създават рискови ситуации за спортуващите.

"Планираме от следващата седмица да има такъв ремонт, просто е необходимо малко стиковка между основната фирма изпълнител на ремонтните работи по булеварда и фирмата изпълнител на тази технология. Определили сме контрол върху прилагането на ремонтните дейности и ще присъства представител на Общината, който ще наблюдава ремонтите", допълни той.

Наскоро е имало ремонти и на други велоалеи в София, но честото навлизане на автомобили в участъците води до тяхното разрушаване. Скоро трябва да бъде изпълнена и програмата за велотрасета в столицата с обща дължина 100 километра, уверяват от Общината.

В най-скоро време ще се обособи трасе по бул. "Мушанов" в "Овча купел" и по Ботевградско шосе. Очаква се новите велоалеи да бъдат изградени с обикновен асфалт и да бъдат поставени разграничителни ивици. Това може да се окаже много по-ефективен вариант от модерната технология, използвана за спортното трасе на бул. "Братя Бъкстон". От столичната администрация обещават ремонтът на велоалеята да приключи до две седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase