Снимка: Investor.bg

Технологичната компания Uber не нарушава правилата и законите на България, твърди в интервю за Investor.bg новоназначеният генерален директор за България Димитър Радуков.

"Uber спазва всички приложими данъчни закони в България. Ние плащаме всички данъци в страната, данък печалба, осигуровки, данък общ доход и т. н.", казва той.

По думите му концернът е само технологична компания, а споделеното пътуване се предоставя от шофьорите. А тъй като те работели по няколко часа и с това са под критичния праг от приходи от 25 000 евро на година, няма нужда се регистрират по ДДС.

В повечето случаи те карат коли на бензин или дизел, което спрямо метана вкарва между четири и пет пъти повече приходи в бюджета на държавата от акциз. Както е известно, метанът в България е с минимален акциз, докато грубо около 40% от цената на бензина или дизела влизат директно в държавния бюджет (под формата на акциз и ДДС, б. ред.).

Рейтинговата система на компанията важи както за шофьорите, така и за пътниците, като след всяко пътуване те се оценяват. Ако има шофьори и пътници с нисък рейтинг, те се отстраняват от системата, казва Радуков. По думите му в България вече се е стигало до отстраняване на шофьор заради нисък рейтинг.

Според Радуков компанията му ще се концентрира засега върху София и не мисли все още за експанзия в други градове. Освен това засега няма да се предлага друга услуга освен вече стартиралата UberX.

Цялото интервю прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase