Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Брюксел се готви да обвини "Газпром" в злоупотреба с господстваща позиция, съобщава Financial Times. Антитръстовите обвинения обаче заплашват допълнително да вгорчат и без това трудните взаимоотношения между Европейския съюз (ЕС) и Москва, допълва изданието.

Oще по темата

Само седмица, след като се изправи срещу Google заради пазарните позиции на технологичния гигант, еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Фестагер пристъпва към натиск и по случая с "Газпром", съобщават за изданието запознати източници. Очаква се решението на Брюксел да бъде обявено в сряда (22 април).

Припомняме, че ЕС вече стартира антимонополно производство срещу "Газпром" през 2012 г. заради съмнения за несправедливи търговски практики при ценообразуването в Централна и Източна Европа и свободното транзитиране на синьо гориво между държави от ЕС. То обаче беше замразено заради конфликта в Украйна и изострянето на отношенията между Брюксел и Москва.

Три са основните моменти от производството срещу руската компания – че злоупотребява с пазарните си позиции в Източна Европа, за да събира повече пари, ограничава препродажбата на природния газ и блокира конкурентните източници на доставка. Големите разлики в цените на газа за отделните държави в ЕС също са обект на разследване.

Решението на Европейската комисия (ЕК) да изпрати официално становище с възражения на руския газов монополист си е чист хазарт. От една страна, Комисията винаги е настоявала, че третира компанията като всяка друга фирма, оперираща в Европа въпреки геополитическите усложнения, които биха последвали от едно антитръстово производство. Русия пък вижда политическо оръжие в едно евентуално разследване.

Обвиненията срещу "Газпром" са готови още от миналата година, пише още изданието. ЕК обаче ги задържа заради опасенията, че ако се противопостави открито на войнствено настроената Русия, може да последват изключително тежки мерки – например спиране на газовите доставки.

Според източниците на изданието Фестагер ще се опита да „стесни“ фокуса на разследването, както направи и в случая с Google. Засега обаче от ЕК отказват коментар.

Този месец "Газпром" уведоми Брюксел, че иска да поднови преговорите за постигане на споразумение, по които прогрес няма заради ситуацията в Украйна. Предвид интереса на Русия да се постигне договорка, едно решение за възобновяване на антитръстовото производство може да бъде определено от Москва като провокация.

Ако ЕК изпрати официално становище на "Газпром", компанията ще има 12 седмици да отговори и може да поиска и изслушване, за да се защити. Дава се възможност и за доброволно уреждане на конфликта чрез преговори.

Маргрете Фестагер неведнъж е коментирала, че случаят на руския газов доставчик е търговски и няма връзка с политиката. По време на посещението ѝ във Вашингтон през миналата седмица тя посочи, че „последователното прилагане“ на правилата за конкуренцията е изключително важно за Европа и надеждите за изграждането на енергиен съюз в ЕС.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 9 години

ееее те и руснаците се научиха да продават като западняците, що се сърдят, само едните ли да обират, ми как е с петрола, да разбият монопола и там

36

Дани

преди 9 години

Да спират газта. Няма газ, няма господстващо положение, няма проблеми.

35

анонимен

преди 9 години

До до 28 ТЕ И СЕГА ,,З,ЛИВАТ ,,СГАЗ И НЕФТ САМО ЧЕ ОТКРАДНАТ ОТ ИРАК И ЛИБИЯ НО ВРЕМЕТО ИМ ИЗТИЧА

fallback