Снимка: архив Ройтерс
fallback

Цените на петрола продължават низходящия си ход в сряда, като американското черно злато удари най-ниското си ниво от март 2009 г. в навечерието на доклада за запасите в най-голямата икономика в света.

Фючърсите върху WTI с доставка през април отчитат отстъпление от 2,09% до 42,55 долара за барел. Междувременно търгуваният в Европа сорт Брент също с доставка през април губи 2,25% до 53,44 долара за барел.

Във вторник Американският институт по петрола съобщи, че запасите от енергийната суровина в Щатите са нараснали с 10,5 млн. барела до 450 млн. барел през седмицата, която приключи на 13 март. Запасите от суров петрол само в основния разпределителен център в Кушинг, Оклахома, пък са се покачили с 3 млн. барела за периода.

По-късно в сряда се очаква Администрацията за енергийна информация да публикува официалните данни за САЩ за изминалата седмица. Анализаторите очакват ръст от над 4 млн. барела, което би довело до десетата поредна седмица на растеж на актива.

Експертите от Capital Economics прогнозират, че цената на WTI може да падне още, тъй като краткосрочните разходи за дейността на много от съществуващите сонди може да отстъпят до 10-20 долара за барел.

"Въпреки това спадът в броя на активните платформи за сондиране вече се отразява в забавянето на растежа на производството в САЩ. Поради това е трудно да се прецени дали текущите цени може да се запазят... Един период на още по-ниски цени също така ще помогне на търсенето да се възстанови по-бързо", заявиха те.

Междувременно пазарът продължава да следи и ситуацията около Иран, който изрази желание да увеличи производството на петрол след очакваната ядрена сделка. Техеран се насочва основно към азиатските пазари, което може да "наводни" още петролните пазари и цените да отстъпят дори под 40 долара за барел. 

Повече международни новини можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

dandybandy

преди 9 години

Под 43 долара за барел, а у нас литъра върви нагоре?!?!Този народ си заслужава съдбата докато си мълчи ще го...............

39

анонимен

преди 9 години

град детроит нали фалира и сега е изкупен от китайцитеа бензина лети ли лети

38

Светите ли бе кауньи

преди 9 години

А правешкия дсдивак лапка ли лапка.

fallback