Снимка: архив, Reuters

Два месеца след старта на изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ) равносметката е следната – 99 700 вложители в банката са се разпоредили с влогове за 3,452 млрд. лв. Това показват актуалните данни на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

През четвъртото тримесечие на 2014 г., което обхваща периода с най-интензивно разплащане с гарантираните влогове, най-много средства от домакинства и фирми са привлекли УниКредит Булбанк, Societe Generale Eкспресбанк, Банка ДСК, Централна кооперативна банка (ЦКБ) и Първа инвестиционна банка (ПИБ). Именно те са сред деветте банки, които отговарят за достъпа на гражданите до гарантираните им влогове в КТБ, с изключение на Eкспресбанк.

Изчисленията на Investor.bg* на база тримесечните надзорни отчети на Българска народна банка показват, че в периода от октомври до декември в УниКредит са депозирани малко над 887 млн. лв., в Експресбанк - 546 млн. лв., а в ДСК, ЦКБ и ПИБ съответно – 527 млн., 434 млн. и 258 млн. лв.

Данните на централната банка издават още, че не само че средствата са останали в банковата система, както и в кои банки е отишла голяма част от тях, но и че в края на годината спестяванията на населението и фирмите са продължили да растат.

От началния ден на изплащането на гарантираните депозити в КТБ - 4 декември 2014 г., до 30 декември (последният работен ден за годината) 89 290 вложители в останалата без лиценз банка са се разпоредили с гарантирани влогове в размер на 3,191 млрд. лв.

Само през третото тримесечие сумата на привлечените средства от домакинства и фирми в банковия сектор е нараснала с 3,721 млрд. лв., или с 6%, до близо 64,17 млрд. лв. Или с други думи – прирастът на спестяванията в трезорите над изплатените гарантирани влогове е в размер на 530 млн. лв. Освен това от края на 2014 г. до 4 февруари включително депозитите в банките са набъбнали с още около 261 млн. лв. вследствие на изплатени от КТБ суми.

Статистиката показва още интересни изменения от пасивната страна на банковите баланси. Докато депозитите на други три банки от останалите пет, изплащащи гарантирани спестявания в КТБ, се повишават, на други две намаляват.

През четвъртото тримесечие на 2014 г. депозитите в Обединена българска банка, Юробанк и СиБанк се повишават, съответно – със 192 млн., 82 млн. и 64 млн. лв. Влоговете в Алианц Банк България и Райфайзенбанк пък се понижават с 84 млн. лв. и 257 млн. лв. съответно. Промяната в Райфайзенбанк е изненадваща, защото през третото тримесечие на 2014 г. привлечените от трезора средства нараснаха с 364 млн. лв.

Равносметката е, че голям размер от гарантираните влогове не само са останали в банковата система, но са останали и в банките, които са ги изплащали. Част от тях са се стекли към по-големите банки, към такива с чужди акционери и към тези, които предлагат по-атрактивни условия на пазара на депозити.

Разбира се, трябва да се отчете фактът, че измененията на депозитната база на банките през четвъртото тримесечие не се дължат изцяло на процеса по изплащане на гарантираните депозити в КТБ. Той обаче е един от факторите за промените в пасивната страна на счетоводните баланси.

Трябва да припомним и че през месеца врати отвори дъщерната на КТБ – ТБ Виктория, която над пет месеца бе под специалния надзор на БНБ. Включването на данните за нейните влогове увеличава общата привлечена сума през тримесечния период. Сравнимостта за това колко са били депозитите към края на септември е трудна поради факта, че централната банка не публикуваше данни за ТБ Виктория за периода на особения надзор.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase