Снимка: Nikolaus Bader от Pixabay

В Германската столица Берлин забраниха в близост до съветските паметници използването на руски знамени, ордени, а също така и символи, препращащи към войната в Украйна. Поводът за това е отбелязването на 79 години от края на Втората световна война.

В Германия годишнината се отбелязва на 8 май, докато в повечето бивши републики от Съветския съюз и в Русия се чества ден по-късно - на 9 май.

Deutsche Welle допълва, че полицията забранява изпозлването на руски символи в Берлин и околностите. Изключения ще се направят само за Втората световна война, дипломати и други държавни представители на Русия. Ограниченията не важат и за митинги, които се провеждат извън прилежащите на паметниците територии. Там се прилагат обичайните норми на закона за събиранията.

Забраната веднага отприщи реакция и от руска страна. Полсолството на Русия в Берлин призова местните власти за отмяна на забраната. В декларация от посолството казват, че приемат забраната като дискриминация и че това противоречи на духа на историческото помирение между народите на Русия и Германия в следвоенния период.

"Считаме решението на берлинските власти за неприемливо", се казва още в декларацията.

И тази година, за трети пореден път, възпоменателните събития ще се проведат на фона на конфликта между Украйна и Русия. През последните две години това доведе до конфликти между участниците в различните групи демонстранти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase