Снимка: www.freeimages.com

Държавният дълг на България нарасна с 4,08 млрд. евро за една година. През декември 2014 г. делът на дълга като част от брутния вътрешен продукт (БВП) се повиши до 27,1%. За сравнение – година по-рано съотношението на задълженията към произведеното в икономиката бе само 17,9%. Дори и спрямо ноември, когато бе 23,1%, делът на държавния дълг се покачи с 4 процентни пункта.

Ръстът на задълженията на държавата бе очакван, след като през декември Министерството на финансите предложи на пазара ценни книжа за малко над 800 млн. евро (1,619 млрд. лв.) и сключи заем с четири банки за 1,5 млрд. евро с цел осигуряване на средства за изплащане гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка и попълване на недостига в бюджета.

По-рано през годината страната излезе и на международните пазари, когато набра 1,5 млрд. евро при висок интерес и благоприятна доходност. Средствата бяха използвани за погасяване на емисията глобални облигации, чийто падеж настъпи през януари 2015 г.

Към 31 декември 2014 г. общите задължения на държавата в абсолютно изражение възлизат на 11,3 млрд. евро, показват данните на Министерството на финансите (МФ). Това е с 57% повече в сравнение с декември 2013 г., сочат изчисленията на Investor.bg.

Само външният дълг нараства със 77%, или с 3 млрд. евро, до малко над 7 млрд. евро. Вътрешните задължения са в размер на 4,219 млрд. евро, като са с 31% повече спрямо година по-рано.

Така нивото на външния дълг се повишава до 17% от 9,9% преди година. Делът на вътрешните задължения пък се покачва до 10,1% от 8%, колкото бе година по-рано. В структурата на дълга относителният дял на вътрешния държавен дълг е 37,3%, а на външния – 62,7%, показва още статистиката на министерството.

Още по темата и графики с данни може да видите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase