Снимка: Reuters
fallback

Най-некоректният платец на здравните вноски не са гражданите, а държавата и предложението на здравния министър Петър Москов здравно неосигурените лица да платят до 6 месеца вноските за три години назад или да платят вноските за 15 години, няма да има ефект. Този коментар направи председателят на Управителния съвет на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване Деница Сачева пред БНР.

Според нея правилното решение е Националната агенция за приходите (НАП) да предприеме действия и да накара хората, които имат възможност да плащат осигуровки, но не го правят, да платят - така, както събира данъци. По закон плащането на здравни осигуровки е задължително, припомни Сачева.

Около 250 хил. души могат, но не плащат осигуровки и техният мотив е, че ако им се наложи лечение, ще могат да си платят „дали под масата, или редовно”.

Експертът обясни, че хората, които не плащат здравните вноски у нас, са няколко категории и най-рисковата от тях са дълготрайно безработните. Става въпрос за около 243 хил. души и при някои от тях неплащането на вноските продължава повече от 12 месеца. За тези случаи обаче има и справедливо решение, смята експертът.

„Всяка година в Агенцията за социално подпомагане се планират средства, които целево се превеждат на НЗОК именно за осигуряването на лечението на такива хора – без осигуровки, но в изключително тежко материално положение”, обясни Сачева.

Тя допълни, че в този случай е въпрос на добра стиковка между социалната и здравната система и добрата преценка на социалните работници чии здравни осигуровки да бъдат платени и да има превенция на измамите.
Има и още една категория неплащащи, които злоупотребяват със Спешната помощ, използвайки я като вход в системата.

Сачева посочи още един сериозен проблем по отношение на плащането на здравни осигуровки – корупцията.

„Ако има съмнения в корупция и хора са принудени да плащат 4 пъти за здравеопазване – чрез данъци, осигуровки, дарения и корупция, естествено, че хората искат да получат своето адекватно обяснение защо им се налага да плащат 4 пъти”, коментира тя.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

цгбфгб

преди 9 години

Всички напъни за събиране на повече пари от осигуровки са обречени на провал, а философиите за *как може това да стане*, са само вестникарски заглавия!КАК ДОСЕГА, 25 ГОДИНИ СЛЕД ПРЕМАХВАНЕТО НА БАЙ-ТОШОВСКИЯ МОДЕЛ НА ВНАСЯНЕ НА ОСИГУРОВКИ, НИКОЙ ОТ УПРВЛЯВАЩИТЕ НЕ СЕ НАЕМА ДА НАПРАВИ ЕДИНСТВЕНО-ПРАВИЛНОТО, А ТО В СЛУЧАЯ Е ИЗРАВНЯВАНЕ ОСИГУРИТЕЛНАТА ТЕЖЕСТ В ЧАСТНИЯ И ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР! ЗАЩО ВСЕ-ОЩЕ ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ НЕ ВНАСЯТ ОСИГУРОВКИ ЗА СОБСТВЕНА СМЕТКА???А реват, че няма пари бюджета...

16

ми така де

преди 9 години

Абсурдно е осигуровките на военните и държавните служители да се плащат от държавата, тоест от нас. А отгоре на всичко те отиват в пенсия с най-висок размер! Решението е: радикални съкращения в държавната администрация и изравняването на служителите с всички останали граждани на Б-я по отговорности и права.

15

Анонимен

преди 9 години

А-ха значи Агенцията за социално подпомагане набира средствата от разликита в петрола по веригата,а НАП-а от разликата между хората пак по някаква си верига и всичко това в една каса,е-хе,а в касата нема и за пред хората от източно-западните комисии,няма що данъци се плащат по нетни суми,а брутните кой ли ги отчита та да ги внася,аиде бре та и годишно от време оно.

fallback