Снимка: архив Reuters
fallback

Държавата е изпуснала управлението на Сребърния фонд, той е на минус 7 процента доходност, което означава, че държавата е показала абсолютната си некомпетентност да управлява пари. Това заяви пред БНР изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев в коментар на идеята вноските за втора пенсия на хората, които изберат да ги прехвърлят в НОИ, да се трупат в Сребърния фонд.

Идеята, която първоначално дойде от финансовия министър Владислав Горанов в края на миналата година, бе потвърдена и от вицепремиера Ивайло Калфин преди дни.

По думите на Божидар Данев обаче е налице драстична разлика в доходността на частните пенсионни фондове, от една страна, и управлението на Сребърния фонд и капиталовия стълб на Учителския фонд, от друга. „Държавата просто е изпуснала управлението на Сребърния фонд през годините“, каза Данев.

Според него намаляването на таксата за управление на пенсионните фондове е добра стъпка по принцип, но тя трябва да е придружена и с други мерки. Той даде пример с намаление на таксите, които взимат банките депозитари, намаление на таксите, които взима Комисията за финансов надзор. И посочи, че КФН всяка година взима такса от 250 хиляди лева за прелицензиране на пенсионните фондове, което е 2,5 милиона лева годишно. Данев препоръча „да се пипа внимателно“ в тази сфера, защото бързи решения не водят до заздравяване на системата.

Според Калфин ако се стигне до решение за пренасочване на парите за втора пенсия към Сребърния фонд, те ще бъдат максимално гарантирани, защото „Сребърният фонд не е в разходите на НОИ, той е в резерв и се управлява от БНБ“, каза вицепремиерът преди дни.

Освен това от НОИ не може да се иска доходност, смята Калфин. Според него държавата не може да управлява по-добре капиталови схеми от частните пенсионни фондове.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Щерев

преди 9 години

До Фен на чиновницитеПрав сте! Не структурата, а нейните елементи натоварени с дейността я провалят. Много некомпетентност и простотия! Много злонамереност и меркантилност! Претоварен от голям брой чиновници и разходи държавен апарат! Докога???!!! Съкратете с две трети чиновниците! Заплатата им (бруто) да не е по - голяма от 3хМинималната (2хПенсията). Да плащат данък и осигуровки като всеки! Да носят наказателна отговорност равна на щетата, към държавата! Да служат на хората, а не обратното!

9

анонимен

преди 9 години

държавата не може да управлява сребърния фонд а ктб кой я разсипа да не едържавата и в двата случая алчността е в основата на всичко в българия

8

АНОНИМЕН

преди 9 години

НЕ ЧЕ ГО Е ИЗПУСНАЛА, ПРОСТО Е ИЗТОЧЕН ЗА МАГИСТРАЛИ!!!!

fallback