Снимка: Булфото, архив

От 1 януари няма да има увеличение на цената на тока, но е вероятно това да стане през април или юни, прогнозира председателят на ДКЕВР Светла Тодорова по bTV.

Още по темата
Според нея скокът на цената е неизбежен, ако не се направят реформи в системата.

Тодорова смята, че поскъпването на тока не е единственият начин, за да се запуши дупката в НЕК, а са нужни обективни реформи.

„Покачването на цената на тока не е единственият начин да се нормализира секторът. Първо искам да видя реформи, ако те не могат да се случат и няма друг начин, тогава ще се вдига цената“, обясни тя.

Тодорова беше категорична, че мегапроектите в енергетиката не са финансирани от сметките на потребителите и не влизат в цената на тока.

Тя отрече и цената на тока да бъде задържана изкуствено.

„Категорично няма политически натиск за задържане на цената на тока. Никой не ми се е обаждал за посоката на цената нито нагоре, нито надолу ”, посочи Тодорова.

Тя добави, че дружествата спазват сроковете за отчитане, които са максимално 30 дни, защото са й предоставили декларации за отчетите си.

На обвиненията, че получава заплата в размер на над 10 000 лева, Тодорова отговори, че получава 4500 лева.

Според нея готвените законови промени, с които ДКЕВР ще се раздели на два състава, няма да решат трудностите за регулатора, защото те предвиждат председателят да е един и да присъства на всички заседания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase