Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters
fallback

Новият газопровод, който ще преминава през територията на Турция вместо отменения "Южен поток", може да бъде наречен "Турски поток", заяви турският президент Реджеп Таип Ердоган, цитиран от РИА Новости.

Oще по темата

"По предложение на Путин решихме, че новият "Южен поток" може да бъде наречен "Турски поток". Той ще бъде положен по дъното на Черно море от Русия към Турция до границата с Гърция. Турция ще има достъп до толкова газ, колкото й е необходим. По този начин Турция ще стане енергиен център за целия регион“, каза Ердоган в Анкара на симпозиум за стратегиите в петролно-газовия отрасъл.

По време на посещението на Путин в Турция на 1 декември руската компания "Газпром" и турската Боташ подписаха меморандум за взаимно разбирателство за построяването на нов тръбопровод за Турция през Черно море, който ще е в състояние да изпомпва около 63 милиарда кубически метра в Турция. 14 милиарда куб. м. газ са предвидени за Турция, а около 50 милиарда куб. м. ще бъдат доставяни на границата на Турция и Гърция, посочва РИА Новости.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Анонимен

преди 9 години

Гръцки корабособственици инвестират в танкери за втечнен природен газ.Няма да клекнат пред плановете на Путин.И ние трябва да направим същото.Ако не искаме да сме втора Украйна.Колкото по бързо станем независими от Путинландия толкова по добре.Путин е политик от миналото,но не и от бъдещето.

85

логично

преди 9 години

Спомнете си какво стана в Украйна.Преди година газта струваше 268 долара за 1000 куб. метра Сега Путин иска 485.И украинците са недоволни.Ако същото стане и унас по добре да го няма Южен поток.За около 10 години цената на газта се е вдигнала многократно.Затова софиянци негодуват за цените на парното и топлата вода.Скъпа газ=скъпо парно и неконкурентно производство-това цели Путин!И докато се кара със Европа и Америка чеченците му забиват ножа в гърба!

84

българин

преди 9 години

Да вземеш това дето и българин го не иска си е чисто помиярство!Всеки път като отида на бензиностанцията и псувам руснаците като знам какъв бълвоч зареждам.Навсякъде покрай нас-Гърция,Словения,Италия хорта купуват качествени горива.Лукойл ни стига,пък и тях да ги нямаше по добре би било.Ако се намери някой да произвежда качествени горива у нас не бих стъпил на друга бензиностанция!

fallback