Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Новият газопровод, който ще преминава през територията на Турция вместо отменения "Южен поток", може да бъде наречен "Турски поток", заяви турският президент Реджеп Таип Ердоган, цитиран от РИА Новости.

Още по темата

"По предложение на Путин решихме, че новият "Южен поток" може да бъде наречен "Турски поток". Той ще бъде положен по дъното на Черно море от Русия към Турция до границата с Гърция. Турция ще има достъп до толкова газ, колкото й е необходим. По този начин Турция ще стане енергиен център за целия регион“, каза Ердоган в Анкара на симпозиум за стратегиите в петролно-газовия отрасъл.

По време на посещението на Путин в Турция на 1 декември руската компания "Газпром" и турската Боташ подписаха меморандум за взаимно разбирателство за построяването на нов тръбопровод за Турция през Черно море, който ще е в състояние да изпомпва около 63 милиарда кубически метра в Турция. 14 милиарда куб. м. газ са предвидени за Турция, а около 50 милиарда куб. м. ще бъдат доставяни на границата на Турция и Гърция, посочва РИА Новости.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase