Снимка: архив Булфото

Двама бивши здравни министри, д-р Мирослав Ненков и д-р Стефан Константинов, защитиха настоящия д-р Петър Москов, който преди дни обяви, че линейки няма да ходят на опасни адреси без гаранция за безопасността им в ромските махали. Тези думи му навлякоха обвинения в насаждане на расова омраза от страна на БХК. Вчера пък от ДПС поискаха оставката на министъра, като го обвиниха в нарушаване на Конституцията и законите на страната. В крайна сметка бе договорено полицията да охранява линейките, които отиват в рискови райони, където е имало инциденти между пациенти и медици.

"Какво лошо е казал д-р Москов, малко ми убягва", попита  д-р Мирослав Ненков в ефира на БНТ. „Той уточни многократно, че не става въпрос само за ромските махали, а за всички места с инциденти с екипи. Кое е лошото? И коя би била причината за оставката му“, попита още Ненков.

Още по темата
Д-р Стефан Константинов категорично заяви, че Москов не е фашист и хитлерист, но не е и направил нещо, за което да бъде подкрепен. „Това беше един гаф, не може да се налагат групови наказания, не беше това правилният начин да се кажат нещата“, призна още Константинов. По думите му Москов е осъзнал това и „доста бързо даден заден ход“, като е уточнил какво има предвид.

Константинов уточни, че определя действието на Москов като гаф, но не е в лош смисъл. „Той е подобен на гафовете, които правят звездите, когато им изчезне нещо от GSM-а, когато изтече някоя снимка. Всички казват колко лошо е това, но всъщност им се вдига рейтингът“, поясни Константинов.

По думите му д-р Москов, поляризирайки обществото, си е спечелил една голяма група привърженици от хора, които са недоволни от ситуациите, при които лекари от Спешна помощ са бити. „За мен темата е не да се иска оставката, той трябва да капитализира доверието и дa опровергае хората, които са на мнение, че не си мери приказките. Не е станало нещо кой знае какво“, категоричен бе Константинов.

„В нашето общество има тежка морална недостатъчност, статистиката показва, че наистина циганите налитат по-често да бият екипите на Спешна помощ, но не е малък процентът на нецигани“, заяви Ненков. По думите му става въпрос за генерален проблем, който не касае само министърa на здравеопазването. „Имаме изсъхнал рефлекс за гражданска защита“, отсече Ненков.

Константинов се съгласи с д-р Ненков и заяви, че топката не е топката в здравния министър. „Хората, които нападат лекарите, трябва да бъдат наказани. Става въпрос за полицейска работа и правоохранителна дейност, които не могат да се решат от здравния министър“, категоричен бе Константинов.

Според него проблемът е фундаментален и е свързан със справедливостта в обществото. „Нека биячите влязат в затвора, без значение дали цигани или българи, и нещата ще си дойдат на мястото“, каза още Константинов.

И двамата бивши министри са скептични за предложените срещи с местните ромски лидери, тъй като по думите им това са местни феодали, които налагат терор в техните махали. „Има друг механизъм, това са здравните медиатори, беше полезен, когато ставаше въпрос за ваксинация“, посочи Константинов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase