Снимка: архив, Булфото

Кризата в Украйна и взаимните санкции на Русия и Европейския съюз (ЕС) застигат и пазара на ваканционни имоти в България, който е силно зависим от руските купувачи. Забавяне на сделките и спад на продажбите на руснаци, както и забавяне на ръста на продажбите като цяло се наблюдават във ваканционния сегмент.

Негативните ефекти се подсилват и от фалитите на руските туроператори, защото голяма част от потенциалните купувачи на втори дом у нас първо идват на почивка. Рекордният спад на рублата допълнително свива търсенето, както и засиленият интерес на руснаците към други примамливи дестинации за ваканционни имоти.

Забавянето на пазара донякъде може да се обясни и с рекордната за ваканционния сегмент 2013 г. Същевременно отдръпването на руските купувачи донякъде се компенсира с ръст на търсенето от страна на българи и купувачи от други националности, включително британци, които в годините на кризата изтласкаха българския пазар дълбоко в периферията на вниманието си.

Руският клиент – купувач с мотивация

Инвестиционната компания Грийн Лайф отчита почти двоен спад на огледите на имоти от руснаци през юни и юли заради кризата в Украйна, наводненията, фалитите на туроператори и политическата нестабилност у нас. Като цяло обаче нагласите на руснаците към българския пазар на ваканционни имоти не са се променили. По-скоро от пазара е отпаднала групата на туристите, чиито представители по-рядко пристъпват към сделка - туристите, които идват на море с идеята да погледнат и имот.

На пазара са останали руските клиенти, които са мотивирани да направят сделка, организират пътуването си, след като са направили сериозно проучване на пазара и конкурентните предложения на него, коментира Теофил Петров, изпълнителен директор на компанията.

Най-активните групи руски купувачи на българския пазар са възрастните двойки и семействата с деца, отчитат от Грийн Лайф и Адрес Недвижими имоти.

Въпреки че регистрира спад от 7% на годишна база на сделките с руснаци, агенцията Bulgarian Properties отчита, че те остават най-многобройната група купувачи на имоти по морето – около 80% от всички. Останалите са българи, британци, чехи, французи, украинци, румънци, белгийци и други националности купувачи.

От Грийн Лайф отчитат ръст от 10 на сто на сделките с украинци, които са се оттеглили от пазара на анексирания от Русия Крим. Една част от тези украински купувачи се насочват към България.


Още по темата четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase