fallback

Общ преглед


Разположено на няколко километра южно от Атина, бившето международно летище Хелиникон днес пустее. Сред руините обаче все още има спомени за величието на съоръжението.

Шест десетилетия летището е обслужвало гръцката столица. То преустановява дейността си през 2001 г. Тогава във връзка с олимпийските игри през 2004 г. е открито международното летище Атина.

Летище Хелиникон е построено през 1938 г. и в началото е било използвано като база за военни цели. По време на Втората световна война базата е била окупирана от нацистките сили.

След края на войната гръцките власти го отдават на въздушните сили на САЩ, които го ползват от 1945 до 1993 г.

Хелиникон разполага с около 3 км. писти.

Интересен факт е, че през 1986 г. летището е използвано за заснемането на филма с Чък Норис „Делта форс“.

Най-големият наемател на летището е бил бившият национален превозвач на Гърция – Олимпик еъруейс. Единият от двата терминала е бил използван само и единствено от тази компания. Именно неин е бил и последният полет от това летище.

Днес инвеститори проявяват сериозен интерес към мястото, на което се намира Хелиникон. Консорциумът включва инвеститори от Абу Даби и Китай. Реконструкцията се очаква да генерира около 5,5 млрд. долара приходи за гръцката икономика. Договорът за наем беше подписан през март месец и е за срок на ползване от 99 г.

Плановете са да се построи луксозен комплекс, тъй като теренът е в непосредствена близост до морето. Инвеститорите планират да се изградят множество паркове, развлекателни центрове, хотели, концертни зали и жилища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

м

преди 9 години

Машините са опоскани и са само скелети, нямат двигатели и оборудване, явно не си струва да ги режат. И двете са били на Олимпик, няма йероглифи. Вижда се бяла кола на снимките и явно летището се охранява, което не пречи да ходиш да чупиш прозорци на воля...

5

Баян

преди 9 години

До номер 6...не бяха взети...бяха разпродадени ,както и недвижимото имущество ,както и летищните слотове и всичко останало.

4

ставри

преди 9 години

Самолетите са на компанията Олимпик,а летището е Елинико.

fallback