Снимка: Reuters

Преговорите за мирно уреждане в Югоизточна Украйна, започнали в Донецк, са основна тема на руския централен печат. В тях за пръв път бяха включени сепаратистките власти в т. нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), отбелязва "Комерсант".

Вестниците посочват сред преговарящите руския посланик в Киев Михаил Зурабов, Хайди Талиавини - представителка на ОССЕ, бившия украински президент Леонид Кучма, лидера на движението "Югоизток" Олег Царьов, Нестор Шуфрич - депутат от групата на бившата властова Партия на регионите във Върховната рада, премиера на самопровъзгласената Донецка народна република Александър Бородай и общественика Виктор Медведчук.

Още по темата
Медведчук е смятан за политик от тежка категория в Украйна, напомня "Известия". Бившият шеф на президентската администрация в Киев създаде през 2012 г. обществената организация "Украински избор", което си поставя за цел сближаване с Русия, разширяване на институцията референдум, засилване на правата на общините, борба с корупцията.

Основен резултат от срещата в Донецк бе, че самопровъзгласените републики се присъединяват към примирието, обявено от президента Петро Порошенко, пише "Комерсант". "Този резултат де факто превръща ДНР и ЛНР в договарящи се страни", изтъква украинският военен експерт Игор Левченко и го приписва на участието на Медведчук.

"Мнозина в Киев го възприемат като протеже на Москва и смятат, че ситуацията след срещата в Донецк е много по-изгодна за Русия, отколкото за Украйна", добавя аналитикът.

Нищо чудно Русия да представи резултата от преговорите за свой принос към делото на мира в Украйна и стъпка в унисон със западните препоръки. Защото и САЩ, и ЕС настояваха Москва да се включи по-активно в украинското уреждане под заплаха с нови санкции. Сега основанията за по-строги санкции падат - поне докато трае примирието, коментира вестникът.

Според Левченко има два варианта за развитие на нещата: или примирието няма да е трайно и бойните действия ще бъдат подновени, или след време статутът на Източна Украйна ще наподобява този на Приднестровието.

Включването на Медведчук в преговорите предизвика недоразумения, пише "Независимая газета".

Медведчук е сред лицата, санкционирани от западните държави, напомнил в блога си бившият кандидат-президент Анатолий Гриценко, изненадан, че тъкмо този човек ще преговаря с ОССЕ: "От чие име го прави Медведчук? Кой го е упълномощил? Самият Путин? Путин съвместно с Порошенко? Или това е негова собствена инициатива?".

"Отдавна не е тайна, че Медведчук е кум на Путин, свързва ги отдавнашно приятелство. В днешната ситуция руският президент има голяма нужда от свои, близки и проверени хора в Украйна", казва пред изданието украинският политолог Олексий Лешченко.

"Вчерашните преговори между представители на Киев, Донецк, Луганск и Москва започнаха учудващо навреме. Днес Владимир Путин заминава за Виена, където предстои да обясни позицията на Русия по украинския въпрос. Ако Европа остане недоволна от тази позиция, в четвъртък лидерите й може да наложат нови санкции на Русия", посочва "РБК дейли".

Председателят на Държавната дума Сергей Наришкин смята, че на следващото заседание на Парламентарната асамблея на ОССЕ в Баку ще е уместно да се повдигне въпросът за свикване на специална международна конференция за Украйна. Инициативата бе огласена вчера в руския парламент, информира "Росийская газета".

Вчера руският първи вицепремиер Игор Шувалов съобщи след заседание на Евразийската икономическа комисия, че ако Украйна сключи споразумение за асоцииране с ЕС, Москва може едностранно да вдигне вносните мита за украински стоки. Също и за стоки от Беларус и Казахстан - стига да докаже, че те са внесени първо от ЕС в Украйна, а после оттам - в двете други членки на новосъздадения Евразийски икономически съюз (ЕАИС), пише "РБК дейли" в друга статия. Мярката се предвижда да брани руския национален пазар, уточнява всекидневникът.

Това поражда проблем, заявява "Независимая газета". Русия, Беларус и Казахстан вече са премахнали всички митнически постове по общите си граници. Ако Минск и Астана не вдигнат също като Русия митата за украински стоки, за Москва ще е трудно да спре нежелателния внос на руска територия. Идеалната конструкция на Митническия съюз, предшествал ЕАИС, може да се промени - страните, решили да премахнат търговските бариери помежду си, най-вероятно ще трябва в някаква форма да ги възстановят, предупреждава руският вестник.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase