Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Тайната на отличното кафе не е в луксозните машини и скъпите зърна, а в използваната вода, защото минералите са ключови за освобождаването на аромата, съобщи в. "Дейли мейл".

Съставът на водата променя коренно вкус на напитката, сварена от едни и същи зърна. Ако тя е мека, резултатът не е толкова добър.

Учени от университета на Бат провериха как различната вода се отразява на кафето. Те установиха, че високите нива на магнезиеви йони подобряват извличането на кафеения екстракт, а високите нива на бикарбонат са лоши за вкуса.

Водата с много натрий, каквато се получава при омекотяването й, също не е подходяща.

"Кафеените зърна съдържат стотици химикали. Точният състав зависи от вида на зърната и как са опечени. Вкусът на напитката се определя от това доколко съставките са извлечени от водата. Затова има значение също как е смляно кафето, на каква температура и под какво налягане то се вари, както и продължителността на процеса. Резултатите ни показаха, че съставът на водата е ключов за пропорцията между захари, скорбяли, основи и киселини, които се извличат от даден вид зърна", каза Кристофър Хендън от екипа.

Европейската асоциация за гурме кафе поставя акцент върху измерването на йонната проводимост на използваната вода. Според британското изследване обаче по-важна за екстракцията е пропорцията на йоните.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase