Снимка: Reuters
fallback

Западът призна жертвите, понесени от Русия през Втората световна война, а сега Русия трябва да признае своите действия в Украйна, пише "Таймс" в редакционна статия, цитирана от руската редакция на Би Би Си.

Президентът на Русия Владимир Путин пристига в Нормандия скоро след анексията на Крим, който бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън и британският принц Чарлз сравниха с действията на Хитлер в Австрия.

Като личност, президентът Путин няма право да се намира в Нормандия - той отдавна вече дори не се преструва, че споделя идеалите на либералната демокрация, в името на която съюзниците освободиха Западна Европа, потиска плурализма и гражданското общество в самата Русия и предизвиква страх у съседите си с параноидалната си външна политика. Но като държавен глава Путин има пълно право да бъде в Нормандия.

Приносът на съветска Русия за разгрома на нацизма е не само жизнено важен, но и централен. Без ужасяващото кръвопролитие на източния фронт, продължило три години, съюзниците биха се натъкнали на много по-сериозна съпротива в Северна Франция и може би дори биха претърпели поражение.

Може само дълбоко да се съжалява, че при управлението на Путин Русия така и не можа трезво да погледне своята история от времето на войната, пише вестникът, според който "в Русия и досега се наблюдава колективна загуба на паметта, що се отнася до сътрудничеството на Сталин с Хитлер или по въпроса за жестокостта на Червената армия по отношение на гражданското население на завоюваните страни от Източна Европа. Но човешката цена, заплатена край Сталинград, говори сама за себе си. Тази жертва не е била напразна - Сталинградската битка е преломен момент във войната, също както и битката при Курск и десантът в Нормандия.

Вчера президентът Путин вечеря с президента на Франция и се срещна с британския премиер - в самата Русия тази визита ще бъде представена като завръщане на Русия в центъра на международните събития след някои недоразумения заради Украйна. В паралелния свят на кремълската пропаганда фактът на изгонването на Русия от Г-8 вече е забравен. Но от страна на Запада не може да има никаква загуба на паметта - Барак Обама, Дейвид Камерън и Ангела Меркел трябва да се възползват от тази визита, за да внушат, че завземането на Крим не може да бъде признато и че откритата или явна подкрепа на Русия за сепаратистите в Украйна трябва да се прекрати - в противен случай Западът е длъжен да наложи на Русия наказателни санкции, заключава вестникът.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

249

OBEZPOKOEN

преди 9 години

KAKVOTO I DA NI GOVORIAT -GOTVIAT VOINA S RUSIA, UBEDEN SAM100%. DA NE ZABRAVIAME KAK ZAPOCHNA VSICHKO V UKRAINA- S KARVAV PREVRATDA PRIZNAE IZBORITE V UKRAINA. ? ZASHTO ,NALI VIE STE GI PRIZNALI.REJAT GAZ,IZOLIRAT,SANKCII ,DRANKAT ORUJIE , PLASHAT SASEDITE, NEMA DA SE MAHNAT /VOENNO/NIKOGA VECHE OT IZTOCHNO EVROP. DAGA .PROVOKACII, DEZINFORMACIA, LAJI .DA SE STEGAME ZA NAI-LOSHOTO, BRATOCI.SAJALIAVAM, DANO GRESHA, NO AKO NEKOI DRANKA ORAJIE PED DOMA MI -,UMIRAM TRUDNO

248

Путкин - педераст !

преди 9 години

''православн''а руссия плаща на *** чеченци да убиват украйнци и руснаци християни, които не искат да живеят в кагебейската ***...

247

Евро7кептик

преди 9 години

"Западът призна жертвите, понесени от Русия през Втората световна война, а сега Русия трябва да признае своите действия в Украйна, пише "Таймс"Цинично и идиотско правило за извод!"Без ужасяващото кръвопролитие на източния фронт, продължило три години, съюзниците биха се натъкнали на много по-сериозна съпротива в Северна Франция и може би дори биха претърпели поражение". Не може би, а със сигурност не Вашингтон, а Берлин щеше да Винапътства в друг състав...

fallback