Снимка: Рагурам Рахан, Reuters

През септември миналата година правителството на Индия обяви, че се бори с обезценяването на индийската рупия спрямо долара. Тогава ученичка на 10 години изпратила писмо до изпълнителния директор на централната банка на страната, придружено с 20 долара, пише БиБиСи.

Шефът на Централната банка на Индия Рагурам Рахан поел поста на 4 септември миналата година. Ден след това Лайла Индира Алва му изпратила писмото.

"Чух за икономическата криза по новините и за спада на рупията спрямо долара", написало детето.

Лайла живее в предградие на Делхи и не е човек, който се интересува от икономика. Като всяко 10-годишно дете играе с приятели и се занимава с други дейности - чете, пее, свири на китара и плува.

Но през лятото започнала икономическата криза, производствеността намаляла, рупията падала спрямо долара, а дефицитът растял.

Лайла виждала заглавията във вестниците и чувала разговорите на родителите си относно кризата. Детето започнало да се притеснява, че хората няма да имат пари да живеят и всички ще станат бедни.

Един ден Лайла се върнала от училище и попитала майка си дали може да пише писмо на Рагурам Рахан, който тъкмо щял да оглави Централната банка. "Може би той ще може да помогне на икономиката", казва малкото момиче.

В писмото си Лайла написала: "Моля ви, дайте идеи как да се подобри нашата икономика. Искам хората да идват в Индия, без да мислят, че държавата е корумпирана".

Тя също така решила да прибави към писмото и 20 долара, които родителите й били дали по време на ваканция в Израел. "Икономиката има повече нужда от тези пари, отколкото аз", пише ученичката. Тя смята, че всеки може да отдели по малко пари и така Индия да прогресира.

10 дни по-късно Лайла получила писмо от шефа на банката. То й отговорил лично, че е много трогнат от нейния жест. В писмото били сложени и 20-те долара, които момичето било пратило. Също така Рахан я поканил да го посети следващия път, когато отиде в Мумбай.

"Мислех си, че е често срещано да пишеш на директора на Централната банка, мислех, че дори няма да го прочете и ще ми отговори някой друг", разказва Лайла.

Тя била разочарована, че й връщат парите. Но родителите й обяснили, че има други начини да се подпомага икономиката.

През ноември бащата на Лайла отишъл в Мумбай по работа и завел дъщеря си при г-н Рахан.

Детето било много впечатлено от сградата на банката. На срещата Лайла попитала Рахан защо не могат да се печатат повече пари, за да не са бедни хората. Той й обяснил, че това ще доведе до инфлация и разказал какво означава това.

Зад неговото бюро имало портрети на предишните ръководители. Лайла била учудена защо там няма жени. Рахан предположил, че тя може да стане директорка на институцията някой ден, но детето предпочита да стане фотограф, писателка или певица.

Първоначално Лайла си мислела да обмени 20-те долара в рупии и да ги похарчи, но в крайна сметка решила да ги увековечи, като ги сложи в рамка заедно с писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase