Снимка: Reuters
fallback

Международната операция по издирването на малайзийския пътнически самолет премина днес под вода в Индийския океан, предадоха световните агенции.

От координационния център на обединените агенции в австралийския град Пърт, създаден специално да ръководи операцията, казаха, че два кораба, раздалечени на 240 км, обследват със сонари водата, за да открият сигнал от черната кутия на самолета.

Oще по темата
По думите на ръководителя на центъра Ангъс Хюстън корабът "Оушън шийлд" (Океански щит) от бойния флот на Австралия и британският океанографски кораб "Екоу" (Ехо) постоянно променят курса си, за да обхванат по-голяма площ от океанското дъно.

"Оушън шийлд" влачи на буксир със скорост около пет км/час американски военноморски сонар, а британският кораб разполага с чувствителна апаратура за улавяне на подводни сигнали.

Десет военни самолета се присъединиха днес към операцията по издирването на самолета, изчезнал на 8 март при полет от Куала Лумпур за Пекин. Австралийски доброволци, качени на три граждански самолета, участват като наблюдатели от въздуха, а четвърти самолет действа като комуникационен възел, казаха от координационния център.

Очаква се батерията на черната кутия на самолета да се изтощи по някое време след 7 април, но е възможно тя да работи чак до средата на април. Многонационалната издирвателна операция навлезе днес в 18-ия си ден. Тя обхвана зона от 217 хиляди квадратни километра, която постепенни се преместваше на север след първоначалните неуспешни опити за локализиране на самолета "Боинг" с 227 пътници и 12-членен екипаж. Компанията "Малейжа еърлайнс", собственик на изчезналия самолет, обяви миналата седмица, че всички на борда са загинали.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

любител

преди 10 години

самолета на 8 март летеше над северозападна сърбия!в индийския океан търсят михаля!информацията ми е от радара за следени на полети и е достоверна.височина 13132 метра скорост 672 км специален полет полет 370 малайзийски айролинии.начало на полета и край две нули.маршрут куала лумпур пекин скри се бързо от радара като отначало не показваше височина.летеше много близко до трасето за западна европа в близост до други три самолета по посока унгария.преди границата внезапно сви на ляво.

11

Анонимен

преди 10 години

И що чак на 4 Април, три дни преди 7 Април се сетихте бе ?!? За да изчезне и този сигнал и самолетът да стане вечно неоткриваем - а дано, ама надали ....

10

SnipA

преди 10 години

Не знам обаче... *** странната история стана с този самолет. То черна кутия, то ГСМ-и, ГПС-и .... как пък нищо не могат да засекат

fallback