Снимка: архив, Булфото
fallback

Цената на руския газ за Украйна от второто тримесечие се увеличава от 268,5 долара на 385,5 долара за 1000 куб.м. /43,6%/, заяви пред журналисти президентът на Газпром Алексей Милер, цитиран от Интерфакс.

"В съответствие с действащите договори за доставка на газ неговата цена за Украйна през второто тримесечие е 385,5 долара. "Декемврийското" намаление вече не може да се прилага. Това е предопределено и следва от неизпълнението на украинската страна на задълженията по погасяването на дълга на доставките за газ през 2013 година и неизплащането на 100 процента на текущите доставки, а съответно и от увеличението на дълга за доставения газ. Сумата на дълга към днешна дата е 1,711 милиарда долара", допълни Милер.

Президентът на Газпром уточни, че от второто тримесечие се увеличава и ставката за транзита на руския газ по територията на Украйна. Повишението й е с 10 процента, както е предвидено от формулата на плащане в договора за транзит от 2009 година, имайки предвид цените на газа.

Милер подчерта, че Газпром ще плаща повишените тарифи за транзита и изцяло ще изпълнява договорните си задължения.

Досегашното намаление с над 100 долара за 1000 кубични метра бе дадено през декември при посещението на тогавашния президент на Украйна Виктор Янукович в Русия като част от мащабен план за спасяване на украинската икономика, обещан от Москва на Киев, за да избегне фалит.

Янукович, който бе изправен през безпрецедентно протестно движение в страната си заради отказа в края на ноември да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, в крайна сметка бе свален от власт през февруари и сменен от проевропейски временно изпълняващ длъжността държавен глава Олександър Турчинов. След това Русия спря изпълнението на спасителния си план за Украйна, припомня АФП.

Цените на газа за промишлеността в Украйна се увеличават от днес с 30 процента, а за бюджетните организации - с 64 на сто, реши вчера Националната комисия за регулиране на енергетиката (НКРЕ).

От 1 април се въвежда единна тарифа от 367 долара за 1000 куб. метра вместо досегашните съответно 284 и 224 долара, посочва пресслужбата на комисията. Така увеличението за заводите става с 29,1 на сто, а за бюджетните организации - с 64,2 на сто.

Вдигането на тарифите се обяснява с поскъпването на внасяното от Русия синьо гориво.

Преди това премиерът Арсений Яценюк каза, че от 1 април цената на руския газ за Украйна става 480 долара за 1000 куб. метра.

Украинското правителство вече обяви увеличение на цената на газа за населението с 40 процента от 1 май. НКРЕ ще разгледа този въпрос утре, 2 април, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

133

До 215

преди 10 години

До до 213Тази тематика не се ли изчерпа? Прекалено *** и скучна е. А ти, неграмотнико, знай че във Видин има паметник на (не помня точно) някъде към 70 загинали съветски воини. И още нещо, няма да бутнем и един руски паметник, можеш да си го татуираш на дирника, робе!europa uberallesПиши грамотно, европеецо! Щом ще е на немски, тогава -"Europe ueber alles"! Донецките "украинци" са си живи руснаци. Въобще там такъв въпрос не стои. Има го в Лвiв и Волинщината! Обаче за там се точат пановете.

132

europa uberalles

преди 10 години

До KaliningradНе ги чаткаш калинке нещата. В Донецк живеят 58% украинци, а от руснаците едва 20% (предимно пенсионери, милеещи за СССР) искат присъединяване към Русия. Останалите- както тяхните сънародници в Прибалтика се натискат за ЕС. А Путин взе Крим, за да не го изритат от Кремъл. Ферщеен?

131

Анонимен

преди 10 години

Само *** изпитват оргазъм от дупенето на Русия. Кефът е неописуем, щото Русия противно на всяка икономическа логика прави съвсем политическа цена на газа. Това показва по категоричен начин, че не трябва да се ползва руски газ, ако искаш да не те командват миризливи мужици. Такова чудо като руския газов натиск върху суверенни държави няма никъде по света. Кога Русия ще стане нормална държава и ще продава газа на борсата, както правят всички останали страни производители?

fallback