Снимка: архив, Булфото

Цената на руския газ за Украйна от второто тримесечие се увеличава от 268,5 долара на 385,5 долара за 1000 куб.м. /43,6%/, заяви пред журналисти президентът на Газпром Алексей Милер, цитиран от Интерфакс.

"В съответствие с действащите договори за доставка на газ неговата цена за Украйна през второто тримесечие е 385,5 долара. "Декемврийското" намаление вече не може да се прилага. Това е предопределено и следва от неизпълнението на украинската страна на задълженията по погасяването на дълга на доставките за газ през 2013 година и неизплащането на 100 процента на текущите доставки, а съответно и от увеличението на дълга за доставения газ. Сумата на дълга към днешна дата е 1,711 милиарда долара", допълни Милер.

Президентът на Газпром уточни, че от второто тримесечие се увеличава и ставката за транзита на руския газ по територията на Украйна. Повишението й е с 10 процента, както е предвидено от формулата на плащане в договора за транзит от 2009 година, имайки предвид цените на газа.

Милер подчерта, че Газпром ще плаща повишените тарифи за транзита и изцяло ще изпълнява договорните си задължения.

Досегашното намаление с над 100 долара за 1000 кубични метра бе дадено през декември при посещението на тогавашния президент на Украйна Виктор Янукович в Русия като част от мащабен план за спасяване на украинската икономика, обещан от Москва на Киев, за да избегне фалит.

Янукович, който бе изправен през безпрецедентно протестно движение в страната си заради отказа в края на ноември да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, в крайна сметка бе свален от власт през февруари и сменен от проевропейски временно изпълняващ длъжността държавен глава Олександър Турчинов. След това Русия спря изпълнението на спасителния си план за Украйна, припомня АФП.

Цените на газа за промишлеността в Украйна се увеличават от днес с 30 процента, а за бюджетните организации - с 64 на сто, реши вчера Националната комисия за регулиране на енергетиката (НКРЕ).

От 1 април се въвежда единна тарифа от 367 долара за 1000 куб. метра вместо досегашните съответно 284 и 224 долара, посочва пресслужбата на комисията. Така увеличението за заводите става с 29,1 на сто, а за бюджетните организации - с 64,2 на сто.

Вдигането на тарифите се обяснява с поскъпването на внасяното от Русия синьо гориво.

Преди това премиерът Арсений Яценюк каза, че от 1 април цената на руския газ за Украйна става 480 долара за 1000 куб. метра.

Украинското правителство вече обяви увеличение на цената на газа за населението с 40 процента от 1 май. НКРЕ ще разгледа този въпрос утре, 2 април, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase