Снимка: Reuters

„Нямаме никакви конкретни данни, които да сочат, че в пилешкото месо, произведено в България, има вложени хормони. Това показват разпоредените проверки. Българските граждани могат да бъдат спокойни”.

Така министърът на земеделието и храните Димитър Греков коментира резултатите от проверките пред TV7. Той допълни, че инспекциите се разширяват и тази седмица ще се проверяват търговските вериги и компаниите, които внасят пилешко месо, за да се провери дали има такива хормони и във вносната продукция.

Министърът посочи, че проверките обхващат цялата верига - от фуражните заводи до хипермаркетите. „Във фуражните заводи суровините в по-голямата си част са български, а там, където има вносни примеси, те също се следят, така че веригата е достатъчно контролирана от входа до изхода”, каза той.

Той обясни, че не бива да се създават опасения, че бързият растеж на пилетата се дължи на хормони или лекарства. „Ако проследим през годините цялостния процес и технология за отглеждане на пилетата ще видим, че в селското стопанство също има нови технологии”, отбеляза Греков.

Още по темата
По думите му нашите ветеринарни лекари и специалисти са добре информирани за всички нови продукти на фармацевтичната индустрия и няма начин в производството на български пилета да бъдат използвани непозволени стимулатори.

Министърът на земеделието разпореди проверка на информацията, че на българския пазар се предлага пилешко месо с хормони миналата седмица. Още тогава Греков посочи, че не се съмнява в българските производители.

От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) също заявиха, че през последните 15 години няма нито едни случай на установени хормони в храни на територията на ЕС. Според агенцията хормоните никога не са били разрешавани и използвани в птицевъдството в Европа и в САЩ, в това число и България.

Агенцията твърди още, че използването на протеинови растежни хормони при птици е невъзможно, защото, ако се влагат във фуража, се разграждат при храносмилането. Може да се инжектират, но това трябва да става всеки ден и на практика било технически неизпълнимо, смятат експертите.

За още икономически новини посетете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase