Дария Домрачова прибра $450 000 за трите си титли в Сочи. Снимка: Reuters

Докато светът очаква старта на Параолимпийските игри в Сочи, станаха известни бонусите, които отделиха отделните държави, за да премират своите медалисти от завършилата Олимпиада.

Изследване показва, че светът е отделил общо близо 20 милиона долара за да отличи своите спортни герои, съобщава в свой анализ сайтът на БОК.

Лидер в премиите са домакините от Русия, които в крайна сметка спечелиха и класирането по медали. „Братушките“ осигуриха общо 5,8 милиона долара за своите 33 медалисти от Сочи, сред които 13-те златни.

Повечето от тези награди бяха чисто нови джипове, а моделът и оборудването варират според медалите.

Второто място резонно е за Канада, но изненадата идва от третата в класирането – Финландия. Въпреки че е чак на 18-о място в подредбата по нации, скандинавската държава раздаде 1,2 млн. долара бонуси. Най-много пари отидоха за хокеистите, като всеки един 25-имата с бронз взе по 41 000 долара.

Ето и първите десет държави по бонуси в щатски долари след Сочи:

$20 млн. за олимпийските герои от Сочи

С връчената на Александра Жекова държавна премия от 100 000 лв. България се вмества приблизително на 20-о място, където е например Казахстан със 75 000 долара за единственото си бронзово отличие. С този жест страната ни показва признание към Сани, равняващо се на изпуснатия не по нейна вина медал, отчитат от БОК.

От спортистите най-много премии прибра звездата на биатлона при жените - Дария Домрачова. Беларус дари на трикратната си олимпийска шампионка в биатлона 450 000 щатски долара. Втори в подреждането е Виктор Ан – Русия оцени трите му титли и бронз в шорттрека на 387 000 долара. На трето място е италианката Ариана Фонтана – нейните два сребърни и един бронзов медала в шорттрека й донесоха 238 000 долара.

На четвърто място - с по четвърт милион за всеки - са петима руски двукратни шампиони в Сочи: фигуристите Максим Транков и Татяна Волосожар, бобслеистите Алексей Воевода и Александър Зубков и сноубордистът Вик Уайлд.

Куриозното е, че двама от най-големи герои от Сочи останаха без специални премии. Норвежците Оле Ейнар Бьорндален и Марит Бьорген счупиха уникални рекорди и се превърнаха в най-титулуваните в олимпийската история на зимните спортове, но според традициите на своята държава не получават парични бонуси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase