Архив: Булфото
fallback

Нужна е промяна в политиката на доходите, за да не се увеличават осигурителните вноски. Това заяви пред bTV Мика Зайкова, финансов експерт на КТ „Подкрепа”. Според нея, ако ставката остане малка, трябва да се повишат заплатите и да се намали делът на сивата икономика.

В сряда социалният министър Хасан Адемов излезе с доклад за демографското състояние на България. Един от изводите в доклада бе, че има бум на раждаемостта в икономически силни години, когато има сигурност, доходи и работни места. Според него в периода 1989-2006 година демографската политика е изцяло загърбена. Относно пенсиите Адемов изтъкна, че не става въпрос за липса на желание те да бъдат по-високи, а за липса на възможности.

Oще по темата
Зайкова се позова на данни, според които през 2001 г. при излизащи 100 души от пазара на труда са влизали 124 нови, докато сега са едва 64. По думите й заплащането у нас е на 17% от средните нива в ЕС, докато производителността на труда е на 40%. 

Тя обясни, че в продължение на доста години - от 2001 г. до 2010 г., осигурителните вноски са намалявали, за да се облекчи бизнесът, но населението също е намалявало, а заплатите не са се повишили. Според нея това е довело до дефицит.

Финансовият експерт посочи още, че системата трябва да се изчисти от фалшивите инвалидни пенсии и възнагражденията под масата да се извадят на светло.

Според експерта по пенсионно осигуряване Цветанка Гинева в периода, когато Националният осигурителен институт е събирал осигуровките, е имало висока събираемост заради непрекъснатите ревизии.

Според нея никое правителство няма да посмее рязко да вдигне осигурителните вноски, защото това би сринало бизнесът. Гинева каза още, че така или иначе всяка година осигурителните прагове се вдигат, но това трябва да е обвързано с ясни механизми и „трябва да се помисли много добре на каква възраст хората излизат в пенсия”. В същото време, тя посочи, че е видно, че солидарният модел на пенсионно осигуряване у нас не работи качествено.

Зайкова я репликира, като заяви, че вторият стълб на допълнителното задължително пенсионно осигуряване (в който практически в момента няма пари за допълнителни пенсии) е показал и недъзите на капиталовия принцип, когато се прилага у нас.

И двете бяха категорични, че трябва да се намерят начини младите хора да бъдат задържани у нас. Гинева даде пример с Турция, която отпуска нисколихвени заеми за обучение в чужбина срещу ангажимент младежите да се върнат и да работят за родината си.

Експертът допълни, че е време и у нас хората да започнат да мислят за свое финансово портфолио - да инвестират в акции и облигации както на Запад, тъй като не може да се разчита напълно на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Съргей

преди 10 години

До Сър ПичукБез да защитавам строителните фирми, ясно е че свалят по 5 кожи от хората, но когато за акт 16 даден кмет *** ти каже ами виж кво, ще станат нещата обаче джипа ми остаря вече..... нали се сещаш че новият му джип е от гърба на този дето ще плаща жилише 30 години.... като цяло самия народ е сбъркан, тотал щета е както се казва! Чипа е за смяна, няма как със стар процесор нови игри да играеш...и хората не инвестират в процесор а в игри...резултата е налице и по-зле ще става!!!

46

dp

преди 10 години

За съжаление няма да я бъде, нито могат да вдигнат вноските - можеш да вземеш само каквото има за вземане - нито имат време да пуснат икономиката да се развива ако и да решат да го направят та да има повече за взимане.А и няма да решат защото развита икономика значи да оставят всички, не самотехните "фирми" да могат да се развиват - а последното гарантира края насъветската мафия-държава, решението за закриването и не се взима в БГ.

45

ттт

преди 10 години

"За да не скача осигурителната вноска, трябва да скочат заплатите"Точно в тази посока трябва да работят всички правителства!

fallback