Драгомир Стойнев Снимка: БТА

Европа сама създава пречки за развитието на индустрията си, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на среща с Френско-българската търговска камара.

„Когато Китай и САЩ се съгласят да работят по повод вредните емисии, тогава ще работим на едно международно ниво“, заяви Стойнев, цитиран от агенция „Фокус“. Той визира амбициозните цели, които си поставя ЕС за опазването на околната среда.

Припомняме, че намаляването на вредните емисии обаче е само едната страна на усилията – ЕС настоява и за увеличаване на енергийната ефективност и повече „зелена“ енергия. Изчисленията на Европейската комисия сочат, че развитието на зелената икономика като цяло е в основата на бъдещия икономически растеж на Европа. Тя ще донесе нови работни места и устойчиво развитие на индустрията.

По време на своето обръщение Драгомир Стойнев призова да не бъде загърбвана индустрията и припомни, че банковият сектор на Стария континент е бил спасен с наливането на 500 млрд. евро публични средства. За индустрията такава спасителна подкрепа не е имало, допълни той.

„Българската и френската политика намериха пресечна точка в политиката на индустриализация. Целта е да се насочи частният сектор към сферата на промишлеността“, коментира още икономическият министър на срещата с представители на френския бизнес у нас.

По думите на френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан обаче притокът на френски инвестиции у нас е доста слаб. Френските вложения в България били на 10-о или 11-о място в класацията на инвеститорите. Около 100 са френските фирми в България, с около 100 хил. работни места, уточни дипломатът.

Сега основната цел на посланика е да информира френския бизнес за възможностите, които може да даде България. Според него предимството на страната ни е многобройната работна ръка, но той препоръча стабилна законодателна рамка и противопоставяне на монополите.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase