Снимка: Reuters
fallback

Русия призова участниците във всички въоръжени конфликти по света да обявят "олимпийско примирие" в периода на Зимните игри в Сочи. Това се посочва в изявление на руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Нашият призив е отправен на първо място към страните в кръвопролитния конфликт в Сирия, който оказва сериозно дестабилизиращо влияние не само на обстановката в тази страна, но и в региона като цяло", се изтъква в изявлението.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун от своя страна призова всички воюващи по света да прекратят военните действия по време на започващата утре Зимна олимпиада в руския град Сочи, предаде Асошиейтед прес. Той специално спомена конфликтите в Сирия, Южен Судан и Централноафриканската република.

"Аз съм днес в Сочи, за да гледам как страните се обединяват в дух на приятелско съревнование и добра воля", каза той в реч пред Международния олимпийски комитет.

Ден преди откриването на Игрите шефът на ООН повдигна и въпроса за човешките права и призова за повече усилия за изкореняване на расизма и на сексуалната дискриминация.

Много професионални спортисти, хомо и хетеросексуални, се обявяват срещу предразсъдъците. Ние всички трябва да надигнем глас против атаките срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора. Трябва да се противопоставим на арестите и дискриминационните ограничения, на които те са подложени, подчерта Бан К Мун, цитиран от ДПА.

Правозащитници и западни политици критикуват Русия, че насажда хомофобия с приетия неотдавна закон, забраняващ "хомосексуалната пропаганда" сред непълнолетни.

Междувременно Министерството на вътрешната сигурност на Съединените щати предупреди авиолиниите, извършващи полети до Русия, че терористи може да се опитат да превозят експлозиви, скрити в туби от паста за зъби, предаде Асошиейтед прес.

Предупреждението се отнася до авиолиниите, които извършват директни полети до Русия, включително някои, които са базирани в Съединените щати, заяви представител на правоохранителните органи, пожелал анонимност.

Министерството заяви в съобщение, че САЩ "нямат информация за конкретна заплаха за страната в момента".

В съобщението се отбелязва, че министерството редовно обменя информация с вътрешни и международни партньори, включително във връзка с международни събития като Зимните олимпийски игри в Сочи, които започват утре, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Бан Ки Мун

преди 10 години

Мир да има

7

Анонимен

преди 10 години

Древните гърци създали олимпийските игри точно с тази цел "да не се воюва по време на състезанията" но от тогава до сега човечеството много се е променило и то към по-лошо!!!!Нека Всевишния да даде разум на всички без оглед религия, цвят на кожата, политически пристрастия, националност АМИН!!!!

6

до 1

преди 10 години

типичен коментар от *** човек. Хомосексуализмът не е нарушава нито един закон, за разлика от изброените от теб криминални деяния.

fallback