Снимка: Bulgaria On Air

Седмата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд (НИФ) стартира на 1 февруари, а приоритет ще бъдат проектите, свързани с машиностроенето, фармацията, производството на мебели, творческите индустрии, парфюмерията и козметиката, както и информационните технологии.

Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Богдана Ваташка-Анави, представител на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

По думите ѝ за НИФ, която представлява финансова схема, финансирана от държавния бюджет, за тази година са отделени 10 млн. лева.

Идеята на фонда е да насърчи научната дейност в предприятията и по-активната работа между бизнеса и науката. Финансират се научноизследователски развойни проекти с продължителност между 12 и 36 месеца, а максималната субсидия за тях е 500 000 лева. Отпускат се средства и за проекти за техническа осъществимост на стойност 50 000 лева, които са с продължителност между половин и една година.

В рамките на новата сесия могат да кандидатстват всички фирми, регистрирани в България. Те имат възможност да го направят самостоятелно или заедно с научна организация. Фирмата бенефициент получава допълнителна субсидия, ако е осъществила подобно партньорство, уточнява Ваташка–Анави.

По думите й МИФ финансира допазарната развойна дейност, а фирмите имат възможност да използват до 50% аванс от субсидиите, за да могат да покрият оперативните разходи.

Изпълнителният директор разкри още, че в рамките на първите шест конкурсни сесии са били финансирани около 400 компании, а при миналогодишната сесия делът на усвоените средства бил 82 на сто.

Близо 80% от финансираните компании са пуснали нови продукти на пазара, а 40 на сто са открили нови работни места. 80% от бенефициентите по шестата конкурсна сесия са малки и средни предприятия, а 50% от тях са си сътрудничили с научноизследователски организации.

Идеята на НИФ е не да се разработи иновация с международно значение, а да се развие иновативният капацитет на самите фирми, уточни Ваташка-Анави.

Тя разкри, че очаква голям интерес към седмата сесия, заявленията за участие в която могат да бъдат подадени до края на месец март.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase