снимка: Bulgaria On Air
fallback

„Странно е защо сега управляващите искат увеличение на подоходното облагане. През последните години имаше няколко ключови реформи и те работеха добре. Става дума за ниското облагане на доходите от инвестиции и доходите от труд“. Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Индъстри Уоч.

Той допълни, че терминът „данък богатство“ е изключително неправилен. „В повечето страни, когато се говори за такъв налог, се има предвид имуществен данък за изключително големи имоти. Такъв тип облагане обикновено засяга изключително богати хора, с милиони в банковите си сметки, големи и скъпи имоти и яхти. Тук в България обаче това ще засегне работещи хора, но едва ли може да се каже, че те са богати“, посочи Богданов.

Ключовият въпрос към политиците, които искат да направят тази стъпка, е как очакват тя да промени пазара на труда или как това ще доведе до повече инвестиции в Северозападна България, добави още експертът.

Според него, ако има голяма разлика между подоходния данък и корпоративния, много хора, които са на свободни професии, ще регистрират фирми и ще започнат да издават фактури.

„Йордан Цонев прогнозира, че повишението ще влее в хазната около 37 млн. лева допълнителни приходи. Дори да предположим, че може да са повече, как тази сума ще помогне на социалната политика на държавата, при положение че в бюджета са записани 32 млрд. лева разходи. С това предложение отблъскваме всички инвеститори, които искат да дойдат в България, защото данъците у нас са ниски. Кой би наел високоплатени IT специалисти при това положение“, заяви Лъчезар Богданов.

По думите му страна, която иска да има икономически растеж и трябва да догонва останалите по-развити държави, не бива да въвежда „наказателни“ данъци за труда и инвестициите. По-обосновано е да се набляга на облагане на потреблението и да се разчита повече на приходите от ДДС и акцизи.

Социална политика, насочена към бедните, не се прави чрез данъците. Тя се провежда по два начина – през пазара на труда и откриване на повече работни места или чрез подобряване на квалификацията на безработните“, обясни експертът.

Вижте целия разговор във видео файла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Ne go e sram!

преди 10 години

A bednostta i lipsata na zakoni ne otblaskva li investitorite? Zashto im davate dumata na takiva da drazniat naroda?

12

Muntcho Demokrata

преди 10 години

Този *** шмекер само Белене ще го превъзпита. Къде си тръгнал, ц... ***, акъл да даваш?

11

онеправдан

преди 10 години

Аман от книжни експерти. В България цари безнаказано погазване на правата на работещите, независимо от квалификацията им. Разни ***, и чужденци, и българи, наричащи себе си работодатели, се държат като феодали и робовладелци, унижаващи наетите от тях хора, както чрез мизерното заплащане, което им дават едва ли не като подарък свише, така и психологически. НУЖНО Е СПЕШНО СЪЗДАВАНЕ НА НОВ СИНДИКАТ!

fallback