Изявлението на Обама за споразумението. Снимка: Ройтерс
fallback

Световната преса и днес продължава да анализира споразумението за ядрената програма на Иран, постигнато в неделя в Женева. Американската преса изобилства с похвали към администрацията на президента Обама, докато вестниците в Европа се стремят да предоставят по-балансиран анализ.

В коментарната рубрика на американския "Вашингтон пост" темата за Иран и днес е водеща. "Сделката с Иран е пример за дипломатически успех", пише коментаторът на вестника Юджин Робинсън. Търсейки аргументи в защита на споразумението от Женева той разсъждава какво би се случило, ако то не беше постигнато.

Oще по темата
"Президентът би могъл да реши да нападне ядрените съоръжения на Иран или би могъл да изчака, докато израелските военни действия го принудят да постъпи така. И в двата случая щяхме да бъдем въвлечени в нова война в Близкия изток и то такава, чиито икономически, политически и човешки последици биха ни стрували скъпо", пише Юджин Робъртсън.

Британският "Телеграф" се пита дали от гледна точка на Иран ядрената програма си е струвала. "Днес Иран е горд притежател на две централи за обогатяване на уран, които произвеждат материал, от който никой няма полза и на един наполовина построен плутониев реактор на едно място, наречено Арак, който няма да заработи, ако сделката издържи.

Заради тези придобивки иранската икономика беше разрушена, а животът на хората - погубен. Ако аз бях ирански гласоподавател, щях да попитам: Защо минахме през всичко това?", пише в редакционния си коментар "Телеграф".

Близкият до лейбъристите "Гардиън" подчертава, че изграждането на доверието се нуждае от време. Изданието предупреждава, че спазването на споразумението от Женева може да се окаже точно толкова трудно, колкото и постигането му и отбелязва, че рисковете произтичат както от американските съюзници в региона, така и от съпротивата на двете партии в американския конгрес срещу сделката.

В друг материал по темата "Гардиън" разсъждава за прилагането на Договора за неразпространение на ядреното оръжие като отбелязва, че ако държавите, които доведоха Иран до масата за преговори, са сериозни в намеренията си да прилагат договора, сключен още през 70-те години, би трябвало самите те да намалят ядрения си капацитет.

Френският "Фигаро" се фокусира върху надеждите, свързани с развитието на гражданското общество в Иран след споразумението и посвещава материал във видеосекцията си на потенциалните печалби за френските компании от разхлабването на санкциите срещу Иран.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Одисей 1

преди 10 години

21 Мой приятел преведе на времето Аполо13 , така че трудно бих могъл да изгубя връзка с Хюстън , знаех че ще изтъкнеш веднага Сирия , в Сирия мой човек управлява вече 40 години потомствена лява диктатура която през всичките години е подържала тесни връзки преди със СССР по време на Студената война а днес с Русия , не случайно там се намира единствената им морска база в Средизменоморието . Ал Нусра влезе в забранителния списък на САЩ за терористични организации бъди спокоен . Другото е Гражданска

19

dtyn

преди 10 години

Прятел изгубил си връзка с Хюстън...Знаеш ли за страна на име Сирия? Знаеш ли за гражданската война там и кой на чия страна е?Знаеш ли какво са уахабити и каква е религията на Арабския полуостров?Кой са приятелите на американците из арабския свят?Ти наистина ли си кон с капаци?

18

Одисей 1

преди 10 години

19 Би ли дал примери кога и къде са подкрепяли радикалния ислям , та не олицетворява ли именно Америка лицето на сатаната за радикалния ислям . Стига моля ти се .Америка води война , истинска война вече 12 години с тероризма и радикалния ислям .

fallback