Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей. Снимка: Reuters
fallback

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей контролира бизнес империя на стойност около 95 млрд. долара – сума, която надхвърля стойността на текущия годишен износ на нефтопродукти на страната, показва разследване на Ройтерс.

Голяма част от богатството си лидерът дължи на организацията Сетад. В момента Хаменей притежава дялове в почти всички сектори на иранската икономика. Самата империя е изградена чрез системно конфискуване на стотици имоти, принадлежащи на обикновени иранци – членове на религиозни малцинства, шиити, бизнесмени и иранци, живеещи в чужбина.

Разследването на Ройтерс разкрива, че близо 300 имота са били пуснати на търг от Сетад, а някои от тях са на стойност милиони долари.

Пълното име на организацията на персийски е Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam. Тя представлява щаб, който изпълнява нарежданията на имама. Самото наименование е свързано с указа, подписан от първия лидер на Ислямската република аятолах Рухолах Хомейни малко преди смъртта му през 1989 г. Неговата цел е била организацията да управлява и да продава имоти, изоставени в годините на хаос след Ислямската революция през 1979 г.

Според един от съоснователите Сетад е създадена, за да помага на бедните и ветераните от войните, а идеята била да съществува само две години. Въпреки това тя работи активно вече почти четвърт век, трансформирайки се в невероятно силен бизнес с недвижими имоти, фирмени дялове и други активи.

През годините Сетад се е разширила дотолкова, че е закупила дялове от десетки ирански частни и публични компании с единствената цел да създаде конгломерат за стимулиране икономическия растеж на страната.

Първият ръководител и управляващите в страната през годините са издали редица декрети и съдебни решения, благодарение на които организацията се разраства. Според Наки Махмуди, ирански адвокат, който от 2010 г. живее в Германия, никоя институция не може да постави под въпрос имуществото на Сетад.

През юни Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на организацията и на някои от нейните фирми, наричайки всичко това „масивна мрежа от дружества за прикриване на активи на управляващите Иран“.

Повече за разследването на Ройтерс можете да научите от видеото.

 




 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 10 години

Буш-ови са участвали във финансирането на Хитлер, т.е. богатството им се крепи на смърта на доста "бели". Но истинските "предприемачи" са печатарите на пари. Печалбата там просто е умопомрачителна в сравнение с дрогата и оръжието. Известно е, че това става само през държавата. Както е известно иранската хартия не се котира особено по планетата, но едни други хартийки вероятно имате и вие по джобовете ;-).Така, че присмял се хърбела на щърбела. А боса на Голдман-Сакс направо се сравни с Бог.

16

Анонимен

преди 10 години

Иранците са наши приятели от хилядолетия и манипулацийте на запада тук не минават! Радвам се, че те смекчиха тона към Израел и приеха участие в мирни преговори, дано завършат с успех и за двете страни и конфликтите в Близкия изток да спрът и бежанците да се завърнат по родните си места!...

15

eko72

преди 10 години

Не съм чувал някой днешен държавен ли дер да стои зад малък бизнес с тараба за закуски или вакса.

fallback