Снимка: БТА
fallback

„Като цяло ресурсът за приватизация достатъчно се е стопил. Ние сме приватизирали голяма част от българската икономика, в това отношение ми се струва, че дори сме по-напред от доста държави от Централна и Източна Европа. Ще се опитаме всички тези предприятия да ги продадем по възможно най-прозрачен начин“.

Това мнение изказа в интервю за Investor.bg вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Според нея приватизационната програма на правителството е достатъчно реалистична. По думите ѝ нямало смисъл в нея да се включват и обекти, за които след това „ще хабим енергия да ги вадим от програмата“.

Според Бобева и в момента ситуацията е подходяща за продажба, защото България вече е избрала своя път към пазарната икономика. „Всичко онова, което представлява интерес и не е защитено от специални съображения за държавен интерес, би трябвало да се продава. За мен няма по-прозрачен начин от този продажбата да се осъществи през борсата“.

Правителството работело по облекчаване на процедурите за излизане на компаниите на борсата. Според Бобева една от причините за слабия интерес на бизнеса към капиталовия пазар е бюрокрацията. „Виждаме, че много малко от големите, структуроопределящи компании са публични. Все пак не можем да накараме бизнеса насила да се листва на борсата, ако той не вижда смисъл от това или вижда проблеми в това. Ето защо промяната в общата среда за инвестиции и бизнес, намаляването на бюрокрацията и коректното отношение от страна на държавата към бизнеса, политиката към бизнеса, е в основата на доверието и към борсата като институция“, поясни тя.

Дали държавата обмисля служебно листване на миноритарните дялове във фирми, които притежава, вижте в останалата част от интервюто в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Иванов

преди 10 години

До Muntcho DemokrataГосподине, пишете наизуст или само защото сте видели публикация в един сайт или за да му правите реклама. Аз работех в завод "Изгрев"-Банско. Още през 1995 г. започнаха проблемите и практически през 1997 г. той беше фалирал. Ако не беше приватизиран, нямаше да изкара и три месеца. След това го крепиха до 2003 г., когато логичното се случи, но за съжаление далеч не бяхме печеливши и успешни. Защо никой не пита шефовете на завода, работниците от онова време, а се пише наизус

23

бай Генчо

преди 10 години

Не че е много по-темата, но в тези тежки времена, при тези жалки заплати и безработица, трябва и ние да си помагаме братя българи. Трябва да се опитаме да купуваме български стоки, като разбира се не правим компромис с качеството. Имаме хубави храни, вино, дрехи, обувки, козметика, фармация и др. Така ще се качват оборотите на българските фирми производители, по висока заетост и дай боже по-високи заплати. Да подкрепим родният производител, така подкрепяме самите нас!

22

Анонимен

преди 10 години

България била избрала пътя на пазарната икономика.Дръжки!!!Избраха го Ф. Димитров,Костов,Сакса,Доганя,Борисов,Орешарски и цялата пасмина дето им беше антураж през тези мрачни 24г.Разпродадоха активи за милиарди в каквато валута искайте да ги смятате!И какво влезе в дър. бюджет?Едно-нищо,или почти нищо.Ама по този въпрос не се говори.Не е удобен.Ще лъснат огромни вреди,причини някой да лежи в затвора.

fallback