Снимка: Булфото

Българската отсечка е най-проблемна при строежа на газопровода "Южен поток" и на "Газпром" се наложи да свали цената на синьото гориво и да склони на сериозни отстъпки в условията по заема, предоставен на БЕХ. Това пише в коментар на руският в. "Комерсант", озаглавена "Газпром" се предаде на България".

Нещо повече -  в споразумението с България е записано, че до "Южен поток" ще се допускат и други доставчици, за което настоява ЕС, и което "Газпром" още не е правил за нито един свой проект, изтъква изданието.

"В продължение на три часа водихме наистина изключително тежки преговори и накрая ние постигнахме като държава членка на ЕС, ние ясно им обяснихме, че сме длъжни да се съобразяваме с европейското законодателство, че проектната компания ще даде достъп и на трета страна до газопровода - нещо, което досега не се е случвало никъде", заяви вчера след преговорите икономическият министър Драгомир Стойнев. Според него, ако България не беше изтъргувала такова условия на финалните преговори, Европейската комисия след две години можеше да започне наказателна процедура срещу България и да ни наложи огромни глоби с мотив, че ограничаваме и пречим на европейските свободни енергийни доставки.

Още по темата
Началото на строежа бе обявено вчера официално в София от председателя на УС на "Газпром" Алексей Милер, бе направена и символична първа заварка на тръби в българската част на трасето.

По думите на Алексей Милер цената на руския газ за България е станала "една от най-ниските в Европа", отбелязва "Комерсант".
 
Въпросът дали монополистът ще издейства "Южен поток" да бъде освободен от изискванията на третия енергиен пакет на ЕС бе поставен още в началото на дейността по проекта. Иначе компанията ще бъде принудена да "запази" част от тръбата за хипотетични алтернативни доставчици, поради което тя със сигурност ще работи на загуба, твърди руският всекидневник. Според него "Газпром" е съобщил, че "има варианти" и преговорите с Брюксел продължават.

"Правилата на третия енергиен пакет предвиждат половината мощности от "Южен поток" да се продават на търг, тъй че "Газпром" ще се конкуира с азербайджанския консорциум "Шах-Дениз", коментира Михаил Корчемкин, шеф на компанията East European Gas Analysis.

"Газпром" не крие, че основната цел на "Южен поток" с оглед стагниращото търсене на газ в Европа е да се заобиколи Украйна, пише още "Комерсант".  Ако компанията натовари изцяло "Южен поток" и "Северен поток", ще може да се откаже изобщо от транзита на продаваното гориво през Украйна, пояснява изданието, цитирано от БТА.

По-рано обаче "Газпром" очакваше вносът на газ в Европа рязко да нарасне до 2020 г. и бе готов да използва всички транспортни мощности. Днес концернът постепенно започва да признава, че тези прогнози са били грешни, завършва статията "Комерсант".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase