Министър Анелия Клисарова. Снимка: БТА

Образованието е над политиката. Не може да подчиняваме образованието на политиката, напротив,  политиката трябва да е подчинена на образованието, заяви ресорният министър проф. Анелия Клисарова по повод продължаващата студентска окупация в Софийския и други университети в страната.

"Висшите учебни заведения не са място за политика, те са място за образование, но нека уважаваме мнението на всички млади хора", допълни министърът.

Клисарова отново заяви, че студентите имат право да изразяват своята гражданска позиция.

Още по темата
"Живеем в демократично общество и трябва да дадем възможност и на другите студенти, които искат да учат, да бъдат в аудиториите", изтъкна още тя.

Министерският съвет прие днес Стратегия за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система. Срокът й на действие е до 2020 г., а целта, заложена в нея, е делът на отпадналите от училище да спадне до 11% при 12,5% през 2012 г.

Около 4000 са отпадналите от училище ученици през миналата година. Малко над 600 от тях са отпаднали заради слаб успех, а мнозинството по социални и семейни причини, отчете министърът.

Правителството актуализира и списъците на защитените и на средищните училища в България.

Към досегашните 127 защитени училища са добавени нови девет. Те са в селата Добромирка, Коритен, Габрово, Пасови, Калище, Дрен, Върбина, Габра и Бояново.

За защитено се определя държавно или общинско училище, което, ако бъде закрито, поне 10 ученици в задължителна училищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 км до най-близкото друго училище.

Статут на защитено придобива и училище, което, ако бъде закрито, неговите ученици няма да могат да се обучават в най-близкото средищно училище поради липсата на капацитет и невъзможност да бъдат изпълнени здравно-хигиенните изисквания в него.

Защитените училища получават всяка година допълнително финансиране. В законопроекта за държавния бюджет за 2014 г. за тази цел са предвидени 5,530 млн. лв.

Правителството одобри и актуализация на списъка на средищните училища за 2013/2014 г., с която от него отпадат осем от вписаните и се включват нови 11 средищни училища от 10 населени места в 10 общини.

Така общият брой на учениците в новите средищни училища е 2039, като 394 от тях са пътуващи.

С направената актуализация общият брой на средищните училища за настоящата учебна година става 796. Те се намират в 646 населени места на 238 общини.

Средищните училища са посещавани от общо 199 747 ученици, като пътуващите до 16-годишна възраст са 45 181 деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase