Снимка: Ройтерс

Цените на потребителските стоки през септември са се повишили с 0,1% спрямо август, отчете Националният статистически институт (НСИ). В сравнение със същия месец на 2012 г. дефлацията е 1,6%, a oт началото на годината - 2,1%.

Спрямо август през септември поскъпват хранителните продукти и безалкохолните напитки (+1,1%), услугите в сектор транспорт (+0,3%) и сектор образование (+0,5%). На нивото от предходния месец остават цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия. И през септември цените на водата, електроенергията и газа са същите, каквито бяха и през август.

Разходите ни за почивка и туристически пътувания намаляват с 18,8%, защото традиционно през септември хотелиерите и туроператорите понижават цените на услугите в туризма. Два поредни месеца - и през юни, и през юли - в разгара на сезона, те отбелязваха повишения.

По-ниски с 5,9% са и цените за развлечения и култура. При цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти НСИ регистрира намаление с 0,2%.

През месец септември се покачват цените на някои зеленчуци, чиято консумация е характерна най-вече за летните месеци. Повишение има при доматите - с 26,4%, както и при краставиците (+28,6%). Яйцата също поскъпват с 2,3%. По-евтини през есенния месец традиционно са ябълките (-15,7%), пиперът (-,5,4%) и зрелият лук (-7,5%). Цената на слънчогледовото олио е надолу с 6,8%, а на морковите – с 5,3%. Понижението на цените се обуславя от факта, че през септември се увеличава производството на зимнина за по-студените месеци.

Припомняме, че през юли месните производители на плодове и зеленчуци поискаха дългосрочни мерки за сектора, след като недоволни от ниските изкупни цени производители изхвърляха домати и дини по пътища и магистрали. След масирани проверки по граничните пунктове за незаконен внос Министерството на земеделието отчете, че нерегламентираните практики са спрени.

През септември цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла, каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата), са се повишили с 0,7% спрямо август. От началото на годината "малката кошница" е поевтиняла с 3,2%.

Повече икономически новини прочетете в Investor.bg

Само цените на хранителни продукти в състава на малката кошница са се покачили с 1,2%, докато цените на услугите и нехранителните стоки са без промяна в сравнение с предходния месец.

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) през миналия месец е отчетена дефлация от 0,3 на сто, докато на годишна база тя е 1,3%.

* Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase