Снимка: архив, Reuters

Засилва се конкуренцията на пазара на търговски площи, особено в София, а на пазара на офиси и индустриални и логистични имоти предлагането не успява да отговори съвсем на търсенето – клиентите се интересуват от първокласни имоти с добри локации.

Спекулативно строителство при офисите и в индустриалния сегмент обаче на практика няма, въпреки че темповете на усвояване на свободните площи се засилват, се посочва в доклади на консултантската компания Colliers International.

Наемните равнища на бизнес имотите като цяло остават стабилни през първото полугодие и не се очакват резки движения до края на годината. Търсенето също се очаква да бъде концентрирано върху най-качествените сгради, като свободните площи в тях ще продължат да се свиват през годината.

Офиси

През първото полугодие запасите от офис площи на пазара в София са нараснали само с 2%, като общият обем от площи на пазара вече приближава 1,7 млн. кв. м. Новозавършените проекти са добавили още близо 34 600 кв. м, главно в периферията на града. Без промяна остават запасите от офиси клас А, чието търсене обаче е засилено, тъй като сградите удовлетворяват изискванията на чуждите клиенти.

През първото полугодие не са започнати нови проекти, докато темповете на усвояване се засилват, отбелязва се в доклада. Общата площ на проектите в строеж е близо 190 хил. кв. м. Усвоени през полугодието са близо 76 хил. кв. м, което е с 44% повече спрямо първата половина на миналата година. Най-активни на пазара са ИТ компаниите, правителствените институции, ритейлърите, фармацевтичните компании и други.

Нивото на свободните офис площи се е понижило до 21% през полугодието, или до 348 400 кв. м., отчитат от компанията. Разпределението на празните офиси е неравномерно и засяга предимно площите в периферията на столицата, докато празните офиси в първокласните сгради продължават да намаляват и са достигнали 14%. Очаква се значителен спад на празните офиси в сградите клас А заради засиленото търсене от страна на международни компании.

Средните офертни наемни равнища на офисите в София са останали без промяна през първото полугодие и не се очакват съществени движения до края на годината. Единствено при офисите клас А експертите прогнозират, че ще се стесни „ножицата“ между офертните цени и цените, на които се сключват договорите за наем, заради засиленото търсене и ограниченото предлагане.

Очаква се също тага догодина предлагането да се засили заради завършването на два значими проекта, а интересът да остане фокусиран върху първокласните сгради. Наемните равнища ще останат стабилни, като е възможно единствено наемите на първокласните офиси да започнат да нарастват още от края на тази година отново заради дисбаланса между търсене и предлагане.

Още за пазара на индустриални, логистични и търговски площи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase