Спецчасти охраняват американското посолство в Тел Авив. Снимка: Reuters

Десетки световни издания коментират днес решението на САЩ да затвори в редица страни от Близкия изток, Северна Африка и Азия своите представителства за няколко дни поради опасения от терористична атака.

Решението на администрацията на Барак Обама е приветствано както от републиканците, така и от демократите в САЩ. Според американски сенатори става дума за най-сериозната заплаха досега, посочва в. "Вашингтон пост".

Вестникът припомня, че до 10 август няма да бъдат отваряни представителствата на САЩ в Абу Даби, Аман, Кайро, Рияд, Джеда, Доха, Дубай, Кувейт, Манама, Мускат, Сана, Триполи, Антананариво, Дахран, Джибути, Буджумбура, Хартум, Кигали, Порт Луис.

Още по темата
Представителствата в Дака, Алжир, Нуакшот, Кабул, Херат, Багдад, Басра, Ербил и Мазар ел Шариф, бяха затворени вчера, но са получили разрешение да подновят работата днес, пише вестникът, като се позовава на съобщение на Държавния департамент.

Затварянето на американските представителства последва съобщение, че американски представители са засекли имейли, в които са обсъждани нападения в идните дни, но от тези съобщения не става ясно мястото на предполагаемите нападения, посочва в. "Ню Йорк таймс".

Става дума за най-специфичната заплаха от страна на Ал Каида от епохата на атентатите от 11 септември 2001 г. Досега, посочва "Индипендънт".

Предположенията за терористична заплаха са въз основа на прехващане на съобщения по интернет. Това се случва в момент, в който САЩ са обект на атаки заради разкритията за електронен шпионаж, направени от бившия консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън, отбелязва в. "Гардиън".

Предупрежденията и затварянето на посолства на САЩ показва, че войната срещу тероризма все още не е приключила, отбелязва и в. "Дейли телеграф".

"Фигаро" цитира Майкъл Макол, председателят на Комисията по вътрешна сигурност в Камарата на представителите на американския Конгрес, според когото става дума за една отнай-сериозните заплахи от 11 септември 2001 г. досега и според когото може да се говори за атентат в непосредствено бъдеще.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase