Снимка: Булфото

Цените на енергията ще продължат да растат и не бива да се задържат изкуствено. По-добре да се повишат доходите и да се инвестира в енергийна ефективност. Това коментира Тодор Галев, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията по повод констатациите на ЕК и Световната банка за състоянието на българската енергетика и очакванията за предприемането на реформи в сектора пред БТА.

На някои от проблемите, посочени от двете международни институции, новото правителство ще търси решения, но някои от така наречените структурни недостатъци на енергийния сектор изискват дългосрочна стратегия, за да бъдат решени, коментира Галев.

Едно от основните заключения на проверките е, че българската икономика е сред тези с най-висока енергийна интензивност. В същото време според представителите на българския бизнес основно предимство на икономиката ни е ниската цена на електроенергията, коментира Галев. България се нарежда на последно място от страните в ЕС по цена на енергията в евро в абсолютна стойност, но когато сравним този показател с покупателната способност на населението, то тогава страната ни е на едно от челните места поцена на енергията, отбеляза експертът, позовавайки се на данни от годишната световна класация за конкурентоспособност на икономиката.

Според експерта намаляването на енергийната интензивност в последните години се дължи на ориентирането на икономиката ни към сферата на услугите, а не на модернизиране на предприятията и производствените технологии. Като основна забележка в докладите на ЕК и Световната банка Галев отбеляза липсата на интегрирана стратегия между различните сектори в икономиката, както и слабия и неефективен мониторинг от страна на държавата и нейните специализирани контролни органи като ДКЕВР например.

И двете институции (ЕК и Световната банка) посочват, че прекалено много разчитаме на политически решения в енергетиката и това се доказва и от последните изказвания, че от 1 юли няма да има промяна на цената на тока, коментира Тодор Калев. Всъщност тенденцията ясно показва, че за последните 10 години имаме непрекъснато увеличение на цените на енергията както в България, така и в ЕС, и тази тенденция не се очаква да се обърне, посочи той.

Нормално е новото правителство да казва, че няма да вдига цената на тока, защото иначе ще се сблъска с протести още през първата седмица на управлението си, но ако не през юли, увеличение на цената на тока ще има през септември или през зимата, прогнозира експертът.

До 2015 г. сме задължени според директивата на ЕК да въведем изцяло либерализиран пазар на енергия - тоест и битовите потребители да излязат на свободния пазар, припомни Галев. Дори и това да не се случи изцяло дотогава, поне ценообразуването трябва да бъде на пазарен принцип; това със сигурност ще доведе до вдигане на цените, защото всеки от различните видове производители на енергия ще се стреми да продаде по-изгодно продукцията си, коментира експертът.

Въвеждането на някои нови принципи в ценообразуването и търсене на резерви в енергийния сектор би могло да задържи процеса по повишаване на цената, но като цяло тенденцията в цените е възходяща. Не трябва с изкуствени политически средства да се опитваме да задържаме цените, както се правеше досега, камо ли да налагаме мораториум, което ще бъде политическо самоубийство, категоричен е Галев. Трябва да се опитаме да вдигнем доходите на населението, да направим икономиката по-добре работеща, да се стимулира енергийната ефективност в индустрията и в домовете на хората, посочи той.

Програмата за енергийна ефективност, управлявана от МРРБ, обявена като огромен успех, допреди месец имаше само 220 000 лв. платени на крайни потребители за мерки за енергийна ефективност при общ бюджет на програмата 50 млн. лв., каза Тодор Галев. Той добави, че по данни на ведомството са договорени почти 95 процента от бюджета на програмата, но реалното плащане е невероятно малко.

Един от основните проблеми в енергетиката, натрупващ се през последните седем - осем години, е неефективното инвестиране в нови инфраструктурни проекти - "Цанков камък", АЕЦ "Белене", "Набуко", "Южен поток", смята Тодор Галев. Трябва да имаме приоритети, защото чисто математически нямаме нужните средства да участваме във всички тези проекти, посочи той. Говоренето, че ще се търсят частни инвеститори, се сблъсква с факта, че до момента се харчат само бюджетни средства, добави експертът.

Според Галев трябва да има диверсифициране на доставките на газ, но приоритет за нашата страна трябва да са газовите връзки със съседните страни, защото изискват по-малко средства. От двата големи газови проекта моето мнение е, че трябва да изберем само един и то европейският проект "Набуко", посочи Галев.

Трябва да разрешим отново проучванията за шистов газ, предлага още анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията. Нека вземем за пример немската Зелена партия - една от най-силните в европейски мащаб; не можем да ги подозираме, че те искат замърсяване на околната среда в Германия, а те са против забраната на проучванията за шистов газ, каза Галев. Логиката им е елементарна - проучванията траят около две - три години, а за това време технологиите могат така да се развият, че да направят добива на шистов газ безопасен, каза експертът.

Ако ние сега не проучваме и не знаем какво е състоянието на наша територия, един ден ще сме назад в сравнение със страните, проучили териториите си, добави той. Технологиите много бързо се развиват - допреди 10 години и в САЩ никой не мислеше за такъв добив, а допреди 30 години нямаше ефективни технологии за извличане дори на обикновен газ, а днес никой не поставя този добив под въпрос, коментира Галев.

По повод проблема с голямото количество инсталирани фотоволтаични мощности Тодор Галев заяви, че инвеститорите във ВЕИ би трябвало по-добре да си направят сметката и да видят, че нормата на печалба преди последната промяна в таксите е била толкова висока, каквато не е съществувала в никоя друга страна. Неслучайно имаше толкова много инвестиции в сектора, посочи Галев и добави, че от норма на печалба от 300 - 400 процента за една календарна година, печалбата на компаниите в този сектор сега е свалена до около 18 процента - печалба, на която фирми от много други сектори биха се радвали.

Според Галев не намаляването на преференциалните цени или въвеждането на допълнителна такса е проблем за ВЕИ производителите, а по-скоро това, че няма прозрачност и предсказуемост. Галев посочи, че в доклада си от проверката в сектор енергетиката у нас, ЕК е казала, че може да има промяна в налаганите такси на производителите на енергия от ВЕИ, но трябва да се изработи механизъм и да е ясен принципът, по който тези промени да се въвеждат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase